Nederlanders krijgen iedere dag 30 procent te veel vrije suikers binnen, waardoor een groter risico ontstaat op onder andere overgewicht en daardoor diabetes type 2. Diëtist Kim Brouwers van het Diabetes Fonds zet vier voordelen van minder suiker eten op een rij.

Na het lezen van onderstaande voordelen is een weekje ‘afkicken’ van suiker nog niet zo’n gek idee.

1. Je hebt meer energie

De suikerpieken en -dalen die je krijgt als je suikerrijke voeding consumeert, kosten je lichaam een hoop energie. Zodra je suikerrijke producten laat staan, is je suikerspiegel een stuk stabieler. Hierdoor zul je je veel energieker voelen.

2. Je hebt minder last van je buik

De fructose in suikerrijke producten als frisdrank en vruchtensap kan ervoor zorgen dat je last krijgt van een opgeblazen gevoel. Door suikerrijke producten met veel fructose te vervangen door gezonde voeding zul je minder last hebben van je buik en darmen.

3. Je kunt makkelijker afvallen

Je schrapt veel onnodige calorieën als je suikerrijke producten laat staan. Dit kan goed van pas komen als je wat kilo’s wilt kwijtraken. 1 gram suiker is gelijk aan 4 kilocalorieën, een glas gewone cola bevat hierdoor al meer dan 100 kilocalorieën.

4. Je hebt minder kans op gaatjes

Suiker wordt door bacteriën in je mond omgezet in zuur dat het glazuur van je tanden en kiezen oplost. Krijgt je gebit dagelijks vaak veel suiker en dus zuren te verwerken dan heeft je gebit onvoldoende tijd om te herstellen, hierdoor heb je een grotere kans op gaatjes.

Doe mee met de Nationale Suiker Challenge

Het Diabetes Fonds organiseert van 8 tot en met 14 juni de Nationale Suiker Challenge. Met deze campagne willen zij mensen helpen om hun suikerinname te beperken. Met onder andere een digitaal magazine en begeleiding vanuit social media kunnen deelnemers thuis aan de slag met een gezonde leefstijl.

Inschrijven voor de Nationale Suiker Challenge is gratis en kan eenvoudig op de website van het Diabetes Fonds. Alle deelnemers kunnen direct na inschrijving gratis het digitale Suiker Challenge Magazine 2020 downloaden.