Een gezonde voorraadkast heeft zo zijn voordelen, zeker nu. Je hoeft minder vaak naar buiten om boodschappen te doen en blijft thuis gezond eten. Diëtist en kennisspecialist Kim Brouwers van het Diabetes Fonds legt uit hoe je dit doet.

Hamsteren is niet nodig, maar het is volgens Brouwers wel goed om een kleine voedselvoorraad te hebben. “We gaan zo min mogelijk de straat op om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dan is het prettig om voor een of twee weken eten en drinken in huis te hebben.”

Lang houdbaar versus vers

Dat veel mensen nu kiezen voor producten die lang houdbaar zijn is volgens Brouwers logisch, maar niet altijd verstandig. “Vaak gaat het om bewerkte voedingsmiddelen die niet zo gezond zijn. De fabrikant voegt er in veel gevallen suiker en/of zout aan toe om het product langer houdbaar te maken.”

Gezonde producten als verse groente en fruit blijven daarentegen vaak geen twee weken goed, aldus Brouwers, die snapt dat consumenten hierdoor voor een uitdaging staan. Maar met onderstaande drie tips kun je toch zorgen voor een gezonde voedselvoorraad in huis.

Tip 1: Koop gezonde diepvriesproducten

Diepvriesgroenten zijn net zo gezond als verse groenten. Dit geldt ook voor fruit. Het voordeel ten opzichte van de verse varianten is dat je diepvriesgroente en -fruit veel langer kunt bewaren.

Tip 2: Kook extra porties voor in de vriezer

Eten blijft lang goed in je koelkast of diepvries, ook als je het al hebt bereid. Een extra portie soep of wokgroenten met zilvervliesrijst kun je maximaal drie maanden bewaren in je vriezer. Koop goed afsluitbare bakjes en zet hier de bereidingsdatum op, zodat je weet wanneer je het ingevroren hebt.

Tip 3: Ken het verschil tussen ‘TGT’ en ‘THT’

Op productetiketten staat vaak ‘te gebruiken tot’ (TGT) of ‘ten minste houdbaar tot’ (THT). Hoewel deze aanduidingen op elkaar lijken, verschillen ze wezenlijk van elkaar. De TGT-datum geeft aan dat je het product tot de vermelde datum veilig kunt consumeren. Na deze datum kunnen er gezondheidsrisico’s optreden en moet je het product helaas weggooien, ook al is het ongeopend.

De THT-datum betekent een kwaliteitsgarantie. Als het product over de datum is betekent dit niet meteen dat het niet meer veilig is voor gebruik, maar wel dat de kwaliteit minder kan zijn. Producten met een verstreken THT-datum hoef je dus niet altijd meteen weg te gooien.

“Met de Nationale Suiker Challenge proberen we mensen bewust te maken over hun suikerinname en te helpen deze inname te beperken. We krijgen namelijk gemiddeld iedere dag 30 procent te veel vrije suikers binnen en dat is niet gezond.”
Kim Brouwers

Doe mee met de Nationale Suiker Challenge

Vanaf 8 juni gaat de de Nationale Suiker Challenge van start. Een landelijke campagne van de Diabetes Fonds, waarbij het doel is om zeven dagen gezond te eten en te drinken zonder toegevoegde suikers. Met onder andere een digitaal magazine vol gezonde recepten, inspiratie en begeleiding vanuit social media kunnen deelnemers thuis aan de slag met een gezonde leefstijl.

Inschrijven voor de Nationale Suiker Challenge is gratis en kan eenvoudig op de website van het Diabetes Fonds. Alle deelnemers ontvangen ruim voor de start van de challenge gratis het digitale Suiker Challenge Magazine 2020 met veel inspiratie, handige tips en lekkere recepten.