Bijna iedereen in Nederland heeft een betaal- of spaarrekening. Maar nog lang niet iedereen weet dat het geld op die rekeningen automatisch beschermd is door depositogarantie. De Nederlandsche Bank (DNB) wil hier verandering in brengen.

"Depositogarantie is de wettelijke bescherming van het geld dat mensen bij de bank hebben staan", zegt Olav Scholten van DNB. "Als een bank failliet gaat, zorgt DNB ervoor dat je binnen zeven werkdagen weer over je geld kan beschikken. Dit doen we in opdracht van de overheid en voor die bescherming hoeven rekeninghouders niets te doen."

De Nederlandsche Bank
1
De Nederlandsche Bank

Bescherming tot 100.000 euro

De Nederlandse Depositogarantie is er voor iedereen die geld op een Nederlandse bank heeft staan. Van 1 cent tot 100.000 euro. De bescherming geldt per bank en gaat over het totale bedrag dat iemand heeft staan bij een bank.

Hoe werkt dat precies in de praktijk? "Ik heb in totaal drie rekeningen bij twee banken", zegt Roos (32) uit Diemen. "Bij de ene bank heb ik een betaalrekening en een spaarrekening. Bij de andere bank heb ik alleen een gezamenlijke rekening met mijn partner, die rekening gebruiken we bijvoorbeeld voor onze woning. Maar hoeveel geld er op mijn rekeningen staat ga ik niet vertellen."

Volgens Scholten hoeft hij ook niet precies te weten om welke bedragen het gaat: "Het belangrijkste dat Roos moet weten is dat ze het geld op de betaalrekening en spaarrekening bij de ene bank bij elkaar op moeten tellen". Stel dat dit 4.000 euro bij elkaar is, dan is dat bedrag dus volledig beschermd door de Nederlandse Depositogarantie. Het geld op haar gezamenlijke rekening staat bij een andere bank. "Dat geld is van hun samen, maar de bescherming door de Nederlandse Depositogarantie geldt per persoon. Roos en haar partner zijn bij deze bank allebei afzonderlijk beschermd tot 100.000 euro."

Meer bekendheid

Het is belangrijk dat Nederlanders bekend zijn met de bescherming door de Nederlandse Depositogarantie. "Als je weet dat je geld bij de bank altijd beschermd is en hoe dit precies werkt, dan helpt dat om goede financiële keuzes te maken", aldus Scholten. "Daarnaast draagt depositogarantie ook bij aan financiële stabiliteit doordat Nederlanders zich niet onnodig ongerust hoeven te maken over de veiligheid van hun geld bij de bank."

Om deze reden werkt DNB samen met Nederlandse banken aan het verbeteren van de bekendheid met de Nederlandse Depositogarantie. Daarover zegt Scholten: “Als je precies wilt weten hoe het zit met jouw bescherming, dan kan je altijd contact opnemen met je eigen bank."

Een andere mogelijkheid is om te kijken op www.depositogarantie.nl, de website van de Nederlandse Depositogarantie, uitgevoerd door DNB.