Het aantal Nederlanders dat online winkelt zit al jaren in de lift en kreeg de afgelopen anderhalf jaar een flinke boost. Inmiddels wordt één op de acht aankopen online gedaan. Ook decembercadeaus worden steeds vaker online gekocht, blijkt uit cijfers van marktonderzoekbureau GfK. Nu winkels eerder moeten sluiten, zal dat naar verwachting alleen maar meer worden.
Online winkels hebben namelijk geen openingstijden. En dat is niet het enige voordeel van online decemberaankopen doen. Je winkelt vanuit je luie stoel en ziet direct waar je favoriete cadeau het goedkoopst is. Maar webwinkelen heeft ook nadelen. Zo zijn er steeds meer nepwebshops: naar schatting is zo'n 20 procent van de Nederlandse webwinkels onbetrouwbaar.
Voorkom dat nepwebshops je oplichten
Terwijl consumenten naar de beste deals zoeken, gebruiken oplichters de feestdagen om nietsvermoedende slachtoffers op te lichten. Hoe weet je of een webshop betrouwbaar is? Deze vragen helpen je om echt van nep te onderscheiden.
- Komt de url overeen met de naam? Criminelen nemen vaak websites over die niet meer worden gebruikt. Wees extra alert als de url in de adresbalk niet overeenkomt met de naam van de webshop zelf.
- Kan je makkelijk contact opnemen? Op nepwebshops staat vaak geen telefoonnummer, bezoekadres of e-mailadres.
- Zijn de prijzen te mooi om waar te zijn? Staat de webshop vol met bekende merken voor bodemprijzen? En is alles nog op voorraad ook? Dat is vaak geen goed teken.
- Heeft de webshop een waarborg of keurmerk? Bekende keurmerken zijn bijvoorbeeld Thuiswinkel Waarborg en WebwinkelKeur. Controleer ook of het keurmerk wel aan de webshop is uitgegeven.
- Hoe zijn de ervaringen van anderen? Lees reviews om te zien wat de ervaringen van anderen zijn. Bij veel klachten is het niet verstandig om te bestellen.
- Leest de tekst lekker weg? Veel nepwebshops zijn vertaald met Google Translate of hebben meerdere spelfouten.
- Heeft de site een beveiligingscertificaat? Dat zie je aan het slotje in de adresbalk. Bij een beveiligende verbinding is de kans kleiner dat je (betaal)gegevens worden onderschept.
- Zijn er verschillende betaalmogelijkheden? Bij nepwebshops kan je vaak alleen met creditcard betalen. Tip: betaal wel met creditcard of Paypal als dit tot de opties behoort, dan heb je kopersbescherming. Bijvoorbeeld wanneer je de aankoop niet ontvangt.
- Wat zegt je internetbeveiliging? Met de juiste internetbeveiliging, zoals de bekroonde cyberbeveiliging van Bitdefender, doe je je decemberaankopen veiliger online en krijg je een seintje als iets niet in de haak is. Bekijk hier waartegen Bitdefender je allemaal beschermt.
Vertrouw altijd op je onderbuikgevoel en koop niets als je een website niet vertrouwt. Zorg er daarbij voor dat je apparaten goed beveiligd zijn. Uit onderzoek van Bitdefender blijkt dat dit bij 30 procent van de online consumenten niet het geval is.
Verbeter je online veiligheid
Bescherm jezelf online met Bitdefender, net als 500 miljoen mensen in 150 landen. De beveiligingssoftware zorgt onder meer voor een veilige browse- en winkelervaring door schadelijke inhoud zoals onveilige websites, frauduleuze webpagina's en phishing-links te blokkeren en je op de hoogte te stellen van mogelijke gevaren.
Ontdek op bitdefender.nl welk beveiligingspakket bij jou past en ontvang tot wel 63 procent korting op je cyberbeveiliging.