Zoetstoffen zoals stevia zijn tandvriendelijker dan producten die gezoet zijn met gewone suiker. En zo heeft stevia nog meer onverwachte voordelen voor een veilig gebruik. Goed om te weten, want stevia wordt gebruikt in het nieuwe Coca-Cola life.

Hoe vaker tanden in aanraking komen met suiker en zetmeel, hoe groter de kans op het ontstaan van tandplak en uiteindelijk gaatjes. Laagcalorische zoetstoffen, waaronder stevia, helpen om het gebit gezond te houden, omdat ze door de mondbacteriën niet kunnen worden omgezet in zuren.

Hoeveel mag?
Belangrijke oorzaken van overgewicht zijn te veel eten en te weinig bewegen. Gebruik van calorievrije zoetstoffen past goed binnen een gezond voedingspatroon en een bewuste levensstijl. Voor deze zoetstoffen, waaronder stevia, gelden duidelijke richtlijnen voor een aanbevolen dagelijkse inname (ADI).

Geen honger
Er werd lang gedacht dat het gebruik van producten met zoetstoffen meer honger veroorzaakte, en dat deze stoffen invloed hadden op de regelcentra voor honger en verzadiging in de hersenen, maag en darmen. Maar er is nooit een relatie bewezen tussen zoetstoffen en extra hongergevoel of gewichtstoename. En ook huidige studies leiden tot dusver nog niet tot eenduidige resultaten hierover.

Ook voor diabetici
Zoetstoffen met geen of weinig calorieën smaken zoet, maar verhogen de bloedsuikerspiegel niet. Daardoor kunnen ook diabetici genieten van zoete producten, zonder zich zorgen te hoeven maken over hun bloedsuikerspiegel. Het is niet altijd makkelijk deze binnen de grenzen te houden, dus het gebruik van producten met zoetstoffen helpt hierbij.

Coca-Cola life is de eerste cola met minder calorieën* dankzij een mix van zoetstoffen van natuurlijke oorsprong: suiker en stevia-extract, en is nu verkrijgbaar in Nederland.

*33% minder calorieën vergeleken met het gemiddelde van de cola’s met suiker in de Benelux, dankzij stevia extract

Bron:  www.zoetstoffen.eu