Wel of niet mijn huis verkopen? Moet ik de huizenzoektocht voorlopig staken? Wordt mijn woning minder waard? Zowel potentiële huizenkopers als -verkopers hebben vragen door het coronavirus. De helft van de huiseigenaren verwacht zelfs dat de huizenprijzen door de coronacrisis zullen dalen, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Maar wat is de invloed nou echt op de huizenmarkt?

Er ligt veel plat door het coronavirus, maar de huizenmarkt voorlopig niet. De eerste drie maanden van het jaar is de gemiddelde verkoopprijs van een woning blijven stijgen, laten cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) zien. Ook tussen half maart en half april bleven de huizenprijzen stabiel, maar het aantal verkopen nam wel af.

Het bleef bij Funda ook niet onopgemerkt dat er vorige maand (tijdelijk) 23 procent minder zoekopdrachten waren. Het aantal bezichtigingen daalde met 32 procent. Meer potentiële kopers maken een pas op de plaats, maar de mensen die de huizenzoektocht voortzetten zijn serieuzer, merken makelaars.

'Huizenmarkt blijft niet buiten schot'

Volgens economen van ABN Amro en Rabobank ligt het in de lijn der verwachtingen dat de woningmarkt niet buiten schot blijft. Zij verwachten dat de huizenprijzen zullen dalen doordat mensen minder inkomen hebben of onzeker zijn over hun baan. De rente stijgt iets, dus wordt lenen enigszins duurder. Als de huizenprijzen dalen, dan is dit volgend jaar, voorspellen de banken. De forse prijsstijgingen van vorig jaar werken nu nog door.

Onno Hoes, voorzitter van de NVM, kan zich echter niet in deze voorspellingen van de economen vinden. "Niets wijst op een woningmarktcrisis."

Wordt mijn huis minder waard?

Huiseigenaren zijn op hun plaats juist bezorgd dat de huizenprijzen net zo hard zullen kelderen als tijdens de kredietcrisis in 2008. Het is nog te vroeg om te voorspellen wat de coronacrisis precies met de huizenprijzen doet, maar volgens de NVM is er geen reden tot zorg.

"We hebben nu te maken met een zeer krappe woningmarkt met weinig aanbod en snel stijgende prijzen. In 2018 was er sprake van een evenwichtige woningmarkt waarin steeds meer woningen te koop stonden en de prijsontwikkeling veel gematigder was", aldus Hoes. Het huidige woningtekort is nu bovendien twee keer zo groot. Wellicht dat de huizenprijzen zullen normaliseren en minder hard zullen stijgen, maar van daling is nog geen sprake.

Kopen of verkopen: afhankelijk van situatie en factoren

Op de vraag of het nu slim is om te kopen of verkopen is geen standaard antwoord te geven. Dat verschilt per situatie, geven experts aan. Het advies? Kijk naar een aantal factoren, zoals inkomsten, rente en aanbod. Maar ook naar hoe je graag wilt wonen. Een huis koop je meestal voor de langere termijn en dan gaat het er vooral om dat jij lekker woont, vertelt manager Financiële Diensten bij Centraal Beheer Angela Eijlander.

Eijlander: "Vanwege de hoge huurprijzen en lage rente is het nu nog altijd aantrekkelijk om een huis te kopen waar je een langere periode in kan blijven wonen. De vrees dat de rente stijgt, zorgt ervoor dat sommige mensen juist nu willen kopen. Verkopers weten daarbij dat ze nu een mooie prijs kunnen krijgen voor hun woning. Wat de invloed van corona op de woningmarkt zal zijn, moet uitwijzen. De situatie verandert van dag tot dag."

Het belangrijkste bij een huis kopen is volgens Eijlander echter dat je verder kijkt dan alleen dit moment. "Als je een huis koopt moet je goed nadenken over de betaalbaarheid nu en in de toekomst. Denk aan je inkomen, de rente en aflossing. Maar nog belangrijker zijn jouw woonwensen. Let als huizenkoper of -verkoper op de dingen die je wél weet en kijk goed naar welk huis bij jou past", voegt Eijlander toe.

Hulp bij al je woonvragen

Wil jij meer weten over de woningmarkt? Kijk dan eens op de website van Centraal Beheer. Centraal Beheer doet namelijk meer dan alleen verzekeren; ze helpen je ook bij al je woonvragen. Of je nu klant bent of niet.

Zo helpen ze je bijvoorbeeld met het financieren van je droomhuis tot het verzekeren van je spullen. En van het verduurzamen van je woning tot het monteren van een badkamerventilator, realiseren van een thuiswerkplek of speelkamer voor de kinderen. Alles voor dat lekkere thuisgevoel. Kijk op centraalbeheer.nl/prettig-wonen voor meer woonplezier.