Met rijden in een elektrische auto wordt grote winst voor het milieu behaald, maar in de binnenstad kan een elektrische aandrijving sinds kort nog meer opleveren.

Voor veel binnensteden is het een groot probleem: doordat er veel verkeer in de stadscentra rondrijdt, bereiken emissies van stikstof en CO2 veel te hoge waarden. Dat is slecht voor het milieu en de volksgezondheid.

Met speciale milieuzones probeert een groeiend aantal gemeentes de meest vervuilende modellen auto's en trucks buiten de stadscentra te houden. Tegelijkertijd moedigt een kopgroep van vier grote steden het elektrisch rijden aan, aangezien daar geen emissies bij vrijkomen.

Automatisch elektrisch in de BMW eDrive Zones

BMW helpt hier aan mee met de BMW eDrive Zones. Zodra je met een Plug-in Hybride van BMW de binnenstad van Rotterdam, Amsterdam, Den Haag of Utrecht binnenrijdt, gaat de motor automatisch over op de elektrische rijmodus. Als bestuurder hoef je hier niets voor te doen.

Dit systeem is eerder al in Rotterdam getest onder vijftig bestuurders van een BMW Plug-in Hybride. Zij kregen in de testfase via een app het verzoek om de elektrische rijmodus in te schakelen zodra ze de binnenstad naderden. Na drie maanden bleek dat 90 procent van alle in de binnenstad afgelegde kilometers elektrisch was - en dat allemaal emissievrij.

Lager brandstofverbruik

Aan het elektrisch rijden in een eDrive Zone zit naast winst voor het milieu en de volksgezondheid een financieel voordeel: juist in de binnenstad ligt het brandstofverbruik een stuk hoger. Je moet vaak stoppen en legt daardoor kleinere afstanden af in een lagere versnelling. Dat leidt niet alleen tot een hogere uitstoot van CO2 en stikstof, maar kost ook extra brandstof. In een eDrive Zone bespaar je dus daar waar het brandstofverbruik het hoogst ligt.

Daar komt bij dat bestuurders van een BMW Plug-in Hybride voor iedere elektrisch gereden kilometer BMW Points krijgen. Deze punten kun je omruilen voor oplaadtegoed, waarmee je een deel van de kosten van het laden weer terugverdient. Binnen een BMW eDrive Zone levert elektrisch rijden ook nog eens extra spaarpunten op.

Internationaal succes

BMW is het eerste automerk waarvan de Plug-in Hybride modellen in een specifieke zone automatisch emissievrij rijden. Het gaat om de Plug-in Hybride modellen van de BMW 3 Serie, BMW 7 Serie en de BMW X5. Ook de BMW 5 Serie Plug-in Hybrides die vanaf juli zijn geproduceerd hebben dit systeem standaard geïnstalleerd. Vanaf 21 maart volgend jaar geldt dit tevens voor de BMW X3 Plug-in Hybride.

Naast Nederland hebben ook Duitsland, Frankrijk, België, Oostenrijk en Zwitserland BMW eDrive Zones ingesteld. Meer informatie over de BMW eDrive Zone vind je hier.