Het geluid op telefoons wordt steeds belangrijker en steeds beter. Maar wat vinden consumenten daar eigenlijk van?
 

Telefoons laten YouTube-filmpjes zien. Ze geven voor elke notificatie een andere sound. Ze spelen mp3’tjes af. Ze draaien de muziek van je favoriete games. Ze luisteren naar stemcommando’s. O ja, en ze worden gebruikt om mee te bellen. Samenvattend: het geluid van smartphones is belangrijker dan ooit.

Fabrikanten weten dat, en scheppen daarom graag op over hun nieuwe speakers en nog nieuwere technologieën. Maar het kan ook anders. BlackBerry besloot bij de BlackBerry Z10 niet zelf het geluid te promoten, maar het door onpartijdige gebruikers te laten testen. Wat zegt het testpanel van kieskeurig.nl over het geluid op de BlackBerry Z10?

Goed en helder
“Het geluid klinkt goed en helder,” stelt de 27-jarige Loes na haar test. En de twee jaar jongere Robert stemt daarmee in. “Het geluid is goed,” zegt hij, “zowel van de luidspreker die voor het afspelen van muziek zonder koptelefoon en voor de ringtone wordt gebruikt, als van de luidspreker die je gebruikt bij het on-ear bellen.”

Ook de 40-jarige Marco is blij: “Het toestel heeft een zeer goede speaker, vergeleken met andere toestellen. Het geluid tijdens het bellen is zeer goed en duidelijk. Luisteren naar muziek via een headset is ook prima.” Marco geeft het geluid een negen als rapportcijfer. Net als leeftijdsgenote Daphne, die spreekt van een “helder, luid en duidelijk geluid.”

Luisteren
Bij het geluid heeft BlackBerry ook nagedacht over de stembediening. De ingebouwde spraakcontrole van de BlackBerry Z10 herkent natuurlijke stempatronen, zodat de gebruiker normaal kan praten en toch begrepen wordt. De spraakherkenning werkt in elk programma waarin ook getypt kan worden: van e-mail tot zoekopdracht.

Het testpanel van kieskeurig.nl geeft het geluid van de BlackBerry Z10 gemiddeld een 7,9 als rapportcijfer. Robert, Marco én Daphne noemen de sounds zelfs spontaan als een positief hoogtepunt van het toestel. Klinkt dat als muziek in je oren? Klik dan hier voor meer informatie.