Econoom Jaap van Duijn is van mening dat centrale banken in een kuil zitten die ze zelf gegraven hebben. De enige manier om daar uit te komen is dat ze allemaal hun rentetarieven verhogen, van 0 naar bijvoorbeeld 3 procent. 

Dat gebeurt echter niet, constateert Van Duijn. "Elk land probeert via een lage rente zijn munt zo ver mogelijk omlaag te drukken. Het is onmogelijk om precies te voorspellen wat de gevolgen daarvan zullen zijn."

"Sommigen profiteren van de lage rente. Zoals huizenbezitters, multinationals en overheden die nu een heel lage rentevergoeding betalen over de staatsschuld. In Nederland is dat bijvoorbeeld slechts 1 procent van het nationaal inkomen. In het verleden was dat 5 procent."

Spaarders hebben ook last van de lage rente. "Dat geldt zeker voor gepensioneerden. De lage rente zet de dekkingsgraad onder druk. Door de rente laag te houden, benadeelt de ECB de kleine spaarders en de kleine bedrijven."

Kansen voor aandelen opkomende markten

Jaap van Duijn denkt dat de lage rente in 2017 een rol blijft spelen. Het rentebeleid heeft ervoor gezorgd dat alle beleggingscategorieën overgewaardeerd zijn geraakt. Van Duijn: "Het is dan ook belangrijk om je af te vragen waar en hoe je wilt beleggen. Verlies daarbij niet de opkomende markten uit het oog. De economische groei in die landen ligt al decennia een stuk hoger dan in de westerse wereld.”

"De koersen van opkomende markten blijven achter bij het marktgemiddelde. Na de zeven magere jaren kan voor aandelen uit deze groeilanden een betere tijd aanbreken."

Beleg in 2017 ook bij Binck en ontvang het boekje 'Beleggen in 2017' en 200 euro transactietegoed.

Vraag het gratis informatiepakket aan.

Jaap van Duijn geeft slechts een mening en is niet verbonden aan Binck en wordt ook niet door Binck betaald. Beleggen brengt meer risico's met zich dan sparen. Uw inleg kan verloren gaan. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.