Voor ondernemers kan de aangifte inkomstenbelasting best een klus zijn. Dit jaar al helemaal, omdat je extra moet opletten als je in 2020 gebruikmaakte van coronaregelingen. Daarom helpt de Belastingdienst ondernemers die zelf hun aangifte doen met tips voor het indienen van een juiste en volledige aangifte voor 8 mei.

Tip 1: Gebruik de aangiftechecklist
Het invullen van de belastingaangifte vraagt om een goede voorbereiding. Om ondernemers te helpen, biedt de Belastingdienst de aangiftechecklist met zes checks die helpen bij een soepele, goede en volledige aangifte.

Ook vind je op belastingdienst.nl/ondernemers een overzicht van alle gegevens die je als ondernemer nodig hebt bij je belastingaangifte en andere handige informatie voor je aangifte.

Tip 2: Doe de OndernemersCheck
Als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, kun je bij het invullen van de aangifte gebruikmaken van een aantal regelingen en aftrekposten die belastingvoordeel opleveren.

Maar niet iedere ondernemer is automatisch ondernemer voor de inkomstenbelasting. Ondernemers die twijfelen, kunnen voor het invullen van de online aangifte de OndernemersCheck doen. Deze check geeft ondernemers aan de hand van een aantal vragen snel én anoniem een goede indicatie of zij ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting.

Tip 3: Benut de aftrekposten voor ondernemers en kosten
Zakelijke uitgaven die je doet voor je onderneming zijn doorgaans aftrekbaar. Bijvoorbeeld reclame. Op belastingdienst.nl/ondernemers lees je meer over welke kosten je als ondernemer mag aftrekken.

Uitgaven voor koffie voor gebruik thuis zijn privé-uitgaven en dus niet aftrekbaar. Heel soms mogen kosten voor een werkruimte thuis in de aangifte worden afgetrokken, maar meestal niet. Bekijk de pagina ‘Werkruimte in de woning’ om te zien of in jouw situatie kosten voor een werkruimte thuis aftrekbaar zijn.

Tip 4: Verwerk en controleer de coronaregelingen in je aangifte
Voor veel ondernemers zijn de verschillende financiële coronaregelingen van belang. Maakte jouw bedrijf in 2020 gebruik van coronaregelingen zoals de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) of de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS)? Let dan op dat je sommige tegemoetkomingen zelf in je aangifte inkomstenbelasting moet vermelden, andere zijn vooraf ingevuld.

Heb je als ondernemer in 2020 een negatief inkomen, bijvoorbeeld door corona? Dan verrekent de Belastingdienst dit automatisch met het positief inkomen van de drie voorgaande jaren. Je kunt daardoor belasting terugkrijgen. Dat gebeurt als de aangifte IH 2020 definitief wordt vastgesteld. Meer informatie vind je op belastingdienst.nl/corona en in de online aangifte zelf.

Tip 5: Schakel hulp in
Twijfel je bij het invullen van je aangifte? Of is je financiële of fiscale kennis onvoldoende? Overweeg dan om je aangifte uit te besteden. Bijvoorbeeld aan een fiscaal dienstverlener, zoals een belastingconsulent. Wacht niet te lang met uitbesteden, want de deadline van 8 mei voor het indienen van de aangifte of het aanvragen van uitstel blijft gelden.

Meer weten?

Ga voor meer informatie naar belastingdienst.nl/ondernemers.

In opdracht van de Rijksoverheid.