Op 1 januari 2020 gaat de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) in. Ondernemers, stichtingen en verenigingen met een jaaromzet tot 20.000 euro komen in aanmerking voor deze regeling. Hoe werkt dit precies?

Een groot voordeel van de nieuwe KOR is dat je geen btw meer in rekening hoeft te brengen aan klanten. Ook hoef je niet meer ieder kwartaal btw-aangifte te doen, wat scheelt in de administratie. Maar deelname aan de regeling betekent ook dat jij zelf geen btw meer mag aftrekken, wat bijvoorbeeld ongunstig is als je veel investeringen doet. De minimale looptijd van de regeling is drie aaneengesloten kalenderjaren.

Jij bepaalt, maar doe dit vóór 20 november 2019

De keuze om deel te nemen aan de nieuwe KOR ligt bij jou. Je moet je hier dan ook zelf voor aanmelden. Om per 1 januari 2020 gebruik te maken van de regeling dien je dit vóór 20 november 2019 kenbaar te maken bij de Belastingdienst door dit formulier in te vullen en op te sturen. Let op: ook ondernemers die uit de huidige KOR-regeling korting op de btw krijgen, moeten zichzelf actief voor 2020 aanmelden. Ondernemers die op dit moment ontheffing hebben voor het doen van btw-aangifte hoeven zich niet aan te melden.

Wanneer wel of geen gebruik maken van de nieuwe KOR?

Vind je het lastig te bepalen of de nieuwe KOR interessant voor jou is? Mogelijk helpen de keuzes van de volgende ondernemers jou bij je beslissing om wel of niet deel te nemen aan de nieuwe KOR:

Amelie maakt wél gebruik van de nieuwe KOR: "Ik wil zo min mogelijk administratieve lasten. Ik heb een baan in loondienst, en daarnaast geef ik marketingadvies aan bedrijven. De combinatie van mijn baan in loondienst en mijn werk als marketeer, is soms best een heftige. Ik maak vaak lange dagen. Mijn vrije tijd is spaarzaam en waar ik dan echt niet op zit te wachten, is het doen van btw-aangifte. Daarom doe ik mee met de nieuwe KOR. Dat scheelt me tijd. Ik hoef alleen nog een eenvoudige administratie bij te houden en te bewaken dat ik in mijn functie als marketeer onder de omzetgrens van 20.000 euro per kalenderjaar blijf."

Enzo maakt géén gebruik van de nieuwe KOR: "Ik koop onderdelen van computers in. Die zet ik in elkaar en verkoop ik door. Als ik mee ga doen met de nieuwe KOR, dan komt er geen btw bovenop mijn verkoopprijs. Maar dat levert mijn klanten geen voordeel op. Ik heb namelijk bijna alleen maar zakelijke klanten, en die kunnen de btw toch aftrekken. Bovendien heb ik hoge inkoopkosten. De btw daarvan kan ik niet aftrekken als ik meedoe met de nieuwe KOR. Om dat terug te verdienen, zou ik mijn verkoopprijs-zonder-btw moeten verhogen. Daarmee word ik te duur voor mijn zakelijke klanten. Ik heb dus besloten om niet mee te doen met de nieuwe KOR."

Meer informatie en aanmelden

Ga voor meer informatie over de regeling, het keuzehulpmiddel en het aanmeldformulier naar www.belastingdienst.nl/kor.

Of lees hier meer over de keuzes van ondernemers Fatima en Bob.