Enige tijd geleden op de filmset van 'Lucia de B.' stond er een figurante net iets te verbijsterd me aan te staren voordat ze plompverloren zei: "Goh, u ziet er in het echt veel ouder uit." "U bedoelt karaktervol," probeerde ik nog ironisch te pareren. Door: Barry Atsma

Van binnen voel ik me nog steeds een jonge hond. Een overenthousiaste kwispelende labrador die nog elke dag verwonderd is dat ie de hele dag buiten mag spelen. Van buiten ben ik echter langzaamaan meer een grijze spaniël aan het worden. Mijn spiegelbeeld vertoont ineens vouwen die er niet meer uitgaan en het grijs aan de slapen wordt plotseling door iedereen opgemerkt.

Ik moet er aan geloven; de jaren gaan ineens tellen. Bij de première van de serie over Vincent van Gogh moest ik ook even slikken toen ik m'n kraaienpootjes heel close op een filmdoek van 20 meter bij 10 meter geprojecteerd zag. Voor m'n gevoel was ik gisteren 20 en 60 staat straks verrassend snel voor de deur vrees ik. 

Littekens
Vandaar dat ik vanmiddag toch maar even m'n Kunst en Cultuur pensioenoverzichtje onder uit een doos geplukt heb in de hoop dat dat de midlife-gemoederen enigszins kon bedaren. De afgelopen twintig jaar heb ik de littekens op m’n knieën en het snot op m’n bovenlip gespeeld bij allerlei theatergezelschappen. Fijne vaste baan waarin ik ook nog lekker pensioen opbouwde. Dacht ik.

Niet dus. Op het overzichtje stond dat ik met twintig jaar zweten op de planken een pensioen bij elkaar heb gesprokkeld van ...let op... welgeteld 5780 eurootjes per jaar! De pensioenstress vloog me onmiddellijk naar de keel. Ik zie mezelf al op m'n 72ste toch maar een rolletje accepteren in de acteurshel van de scripted reality-serie 'Dokters'. Dan zou ik een bibberende bejaarde moeten spelen wiens stoma onverwacht geknapt is, omdat ik godsamme niks aan pensioen heb opgebouwd. 

En dus heeft deze kwispelende labrador net gelijk maar een afspraak gemaakt met een heuse pensioenadviseur om te zorgen dat ik straks als stramme, grijze spaniël gewoon lekker in m'n mand kan blijven liggen als ik daar zin heb.

Mede mogelijk gemaakt door speeljetoekomst.nu
Een nieuwe relatie, een belangrijke carrièrestap of bijna toe aan je pensioen, zijn gebeurtenissen die ook jouw financiële toekomst kunnen beïnvloeden. Het kan daarom geen kwaad om nu alvast te bekijken hoe deze en andere keuzes invloed hebben op jouw toekomst. www.speeljetoekomst.nu