Wie serieus overweegt met schrijven zijn brood te gaan verdienen, moet per dwangbuis worden afgevoerd naar een gesloten inrichting. Schrijven is kamikaze-ondernemen. Door: Kluun  

Noem mij één ander beroep waarin je, helemaal in je eentje, twee à drie jaar tijd investeert zonder ook maar één order op zak te hebben?

Ik begon met schrijven in 2002, in het jaar nadat mijn vrouw was overleden. Ik had geen idee of mijn schrijfsels uitgegeven zouden worden. Ik had nog nooit iets anders geschreven dan boodschappenbriefjes en marketingrapporten. Twee jaar lang schreef ik aan het boek, op een tweedehands pc, en ik verdiende geen cent. De laatste keer dat ik beneden de belastingvrije grens zat, was in 1980, toen ik op zaterdag bij de flesseninname van Albert Heijn werkte.


Er zijn in Nederland enkele tientallen schrijvers die kunnen leven van het schrijven. Ik ben er daar eentje van. Mijn kinderen zien er weldoorvoed uit. Ik heb nooit een cent subsidie gevraagd of gekregen, ik ben ondernemer: ik leef van mijn verkochte boeken.

Seksschandaal
Toch heb ik, als bestsellerauteur, een soort zekerheid. Ik weet dat het boek waar ik nu al weer twee jaar mee bezig ben, in ieder geval uitgegeven zal worden. Ik weet dat de boekhandel het zal inkopen. En er zullen best wel mensen zijn die zin hebben de nieuwe Kluun te lezen (DJ, het gaat over een Nederlandse top-dj die in een seksschandaal belandt en alles dreigt te verliezen). Maar lukt het me nog om daarna weer een boek te schrijven? En willen mensen het lezen?

Ik heb geen pensioen. Geen orderportefeuille. Geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Geen auto van de zaak, geen dertiende maand, geen vakantiegeld, geen kerstpakket. Als mensen morgen geen boeken meer van me kopen, komt er niets meer binnen.

En dan ben ik drie jaar geleden ook nog eens gescheiden. Mijn accountant vond het geen goede beslissing. Toen de rookwolken na mijn scheiding waren opgetrokken, vroeg ik hem hoe ik er nu financieel voorstond. Hij antwoordde: Je had een vermogen en nu heb je nog een buffertje.

Interviewcircus
Meer hoef ik niet. Ik wil altijd genoeg in de pot hebben om mezelf te kunnen veroorloven weer twee jaar aan een nieuw boek te schrijven en in die tijd toch te kunnen blijven eten, alimentatie te betalen en lekker te leven. Ik wil zelf kunnen bepalen wanneer ik werk en waaraan ik werk. En als een boek af is en het hele interviewcircus weer voorbij is, wil ik weer even hele dagen Facebooken, Twitteren, Blendlen en bij Harrie’s Koffiehoek met mijn vrienden de wereld doornemen.

Daarna zien we wel weer verder.

Ik heb, na een lange carrière als flesseninnemer, marketeer, reclameman en schrijver het zelfvertrouwen dat ik altijd wel iets vind om mijn geld mee te verdienen.  Als schrijver, als marketeer, alleen flessen innemen kan helaas niet meer, daar zijn nu automaten voor. Maar ik weet zeker dat ik het als daklozenkrant-verkoper zo goed zou doen dat ik er met gemak mijn kinderen van kan onderhouden en er ook nog een tweede huis op Ibiza aan over zou houden.

Dat zelfvertrouwen biedt me vrijheid, mijn grootste goed.

Mede mogelijk gemaakt door speeljetoekomst.nu
Een carrièreswitch, een scheiding, maar ook onzekerheid op het werk zijn gebeurtenissen die ook jouw financiële toekomst kunnen beïnvloeden. Het kan daarom geen kwaad om nu alvast te bekijken hoe deze en andere keuzes invloed hebben op jouw toekomst. www.speeljetoekomst.nu