Een cabrio is de perfecte auto voor zomerse dagen. Het open dak geeft de zon ruim baan en zorgt voor een verfrissend briesje. De ‘convertible’ kent een lange geschiedenis. Vijf opvallende feiten op een rij.

1. De eerste auto’s waren cabrio’s

Technisch gezien waren alle auto’s die eind negentiende, begin twintigste eeuw op de markt kwamen cabrio’s. De eerste auto met benzinemotor, ontwikkeld door Carl Benz in 1885, bestond uit niet veel meer dan drie grote spaakwielen en een bankje voor de passagiers.

Een dak zat er niet op. De Model T van Ford, de eerste betaalbare en in massa geproduceerde auto, had een open cabine met opvouwbaar dak.

Anno 2020 weten autoliefhebbers de cabrio meer dan ooit te waarderen, mede omdat er zoveel betaalbare opties zijn. Op AutoScout24, de grootste online portal voor gebruikte en nieuwe auto’s in Nederland, staan ruim 8.000 cabrio’s te koop.

2. Plymouth introduceerde het mechanische dak

Wat tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is, was ooit een grote innovatie. In 1939 introduceerde het Amerikaanse automerk Plymouth de eerste cabrio met een mechanisch in- en uitklapbaar dak. Omdat de auto redelijk betaalbaar was, kreeg de markt voor zogenaamde ‘droptops’ een boost.

3. De bestverkochte cabrio komt uit Japan

Door een steeds sterkere nadruk op comfort en veiligheid raakte de cabrio in de tweede helft van de twintigste eeuw uit de gratie bij de massa en werd het meer en meer een luxeauto.

Daar bracht de Mazda MX-5 verandering in: sinds de eerste in 1989 van de lopende band rolde, verkocht de Japanse automaker meer dan een miljoen exemplaren. Daarmee is de MX-5 de bestverkochte cabrio aller tijden.

4. De compacte cabrio is populairder dan ooit

Sinds de Audi TT Roadster en de Peugeot 206 CC rond de millenniumwisselingen hoge ogen gooide, maakte de compacte cabrio een opmars.

Moderne interpretaties van onbetwiste klassieke modellen bleken ook met open dak een hit: de Volkswagen New Beetle Cabrio, de Mini Cooper Cabrio en de Fiat 500C hebben al vele harten veroverd.

5. Tweedehands cabrio’s zijn betaalbaar

Een cabrio wordt vaak aangeschaft als tweede auto. Logisch dus dat de aankoopprijs bij voorkeur niet al te gortig is. Online kun je al voor een paar duizend euro een auto met open dak op de kop tikken.

De keuze is groot, van de BMW Z4 Roadster en de Opel Tigra tot de Mercedes-Benz SLK 200 en de immer coole Ford Mustang.

Vind je droomauto (en verkoop je oude)

Ben je toe aan een nieuwe droomauto? AutoScout24 heeft een groot en divers aanbod van bijna 230.000 gebruikte en nieuwe auto’s. Door de tientallen filters vind je op AutoScout24.nl snel en eenvoudig wat je zoekt.

De grootste online portal van Nederland en Europa is ook voor autoverkopers het ideale startpunt. Een advertentie plaatsen is gemakkelijk, gratis en de perfecte manier om je auto tegen een mooie prijs van de hand te doen.