‘De weg zelf is je bestemming’, zei een Chinees filosoof ooit. Maar wat als het verkeer op die weg muurvast staat? Met deze tips bespaar je jezelf een hoop frustratie op zwarte zaterdag.

Frankrijk is onder Nederlanders steevast de favoriete zomerbestemming. Ervaren vakantiegangers zijn bekend met de drukte op de zogenaamde Autoroute du Soleil. Dit jaar zullen de Franse snelwegen vooral op 3 en 10 augustus een chaos zijn, zowel in noordelijke als zuidelijke richting.

Mocht je voor de vakantie nog een nieuwe, filevriendelijke auto willen kopen: op AutoScout24 staan ruim 240.000 occasions in elke denkbare carrosserie en prijsklasse te koop. Maar hoe wapen je je als autorijder verder tegen deze drukke dagen op de weg?

Tip 1: Ga de weg niet op

Een beetje flauw, maar wel waar: heb je geen zin in eindeloze files aan het begin of eind van je vakantie, ga dan simpelweg niet rijden op zwarte zaterdag. Op maandag tot en met donderdag is het risico op verkeersopstoppingen het kleinst, al moet je natuurlijk wel rekening houden met de spitsuren rond grote steden als Antwerpen, Brussel, Parijs en Lyon.

Tip 2: Vertrek heel vroeg of laat

In de zeer vroege ochtenduren, de meeste mensen noemen het nacht, heb je de snelwegen nog zo goed als helemaal voor jezelf en kun je flink kilometers maken. Hoe lichter het wordt, hoe drukker het wordt. Je kunt er ook voor kiezen om op zwarte zaterdag juist laat te vertrekken en achter de files aan te rijden, maar die tactiek staat niet altijd garant voor succes.

Tip 3: Vermijd de snelweg

Het is geen geheim dat Frankrijk de prachtigste streken herbergt. Als je de tijd hebt, loont het de moeite om Route Nationale-wegen (aangegeven met rode bordjes) te pakken. Zo zie je een stuk meer van la douce France. Uiteraard kost omrijden meer tijd, maar alles beter dan je dag doorbrengen in een stilstaande file.

Tip 4: Neem voorzorgsmaatregelen

Heb je echt geen andere keuze dan aansluiten in de rij, zorg er dan in ieder geval voor dat de reis zo comfortabel mogelijk verloopt. Zorg voor voldoende water en versnaperingen, selecteer alvast muziek en podcasts, plan je (tank)stops om bij te komen van het vermoeiende filerijden. En het belangrijkste van allemaal: houd de moed erin.

Vind jouw droomauto

Toe aan een nieuwe auto? De kans is groot dat je de perfecte match vindt bij AutoScout24, met meer dat 240.000 occasions het grootste autoplatform van Nederland en Europa. Op AutoScout24.nl of in de app met meer dan 2,5 miljoen downloads kun je snel en gericht op zoek naar de auto van de dromen. Ook voor verkopers is het autoplatform ideaal: een advertentie plaatsen is gratis.