Ga je een nieuwe auto aanschaffen, dan wil je zeker weten dat je waar voor je geld krijgt. De zomer is het uitgelezen moment voor zo’n grote aankoop.

De prijzen van tweedehands auto’s zijn net als groenteprijzen afhankelijk van de seizoenen. Aan een cabrio ben je in de zomer meer kwijt dan in de winter, voor SUV’s met vierwielaandrijving geldt het tegenovergestelde. Een ding verandert voor veel Nederlanders nooit: het begin van de zomer gaat gepaard met een financieel extraatje in de vorm van vakantiegeld.

Vakantiegeld

Uit een enquête van het Nibud bleek vorig jaar dat Nederlanders hun vakantiegeld het vaakst besteden aan vakantie (46 procent), sparen (36 procent) en korte uitstapjes (20 procent). Ben je van plan een auto te kopen, dan is het wellicht slim om het bedrag nog even op je bankrekening te laten staan.

In de zomervakantie doet zich namelijk eenzelfde situatie voor als rond de jaarwisseling: er is minder activiteit op de automarkt, met lagere prijzen en meer onderhandelingsruimte tot gevolg. De vakantiemaanden juli en augustus zijn vanuit financieel oogpunt dan ook betere maanden om een auto te kopen dan mei en juni.

Onderhandelingspositie

Er zijn een aantal momenten in het jaar dat extra oplettendheid op de tweedehands automarkt direct loont. Rond de jaarwisseling verwisselen bijvoorbeeld minder occasions van eigenaar, wat jou als koper een sterkere uitgangspositie in de onderhandelingen geeft. Geen enkele autohandelaar wil met een grote voorraad ‘oude’ auto’s opgescheept zitten.

Een ander goed moment om een nieuwe auto te kopen is de zomer. In aanloop naar de vakantieperiode is het aanbod ruimer, waardoor je meer keus hebt. De vraag is echter ook groter, met hogere prijzen en een minder gunstige onderhandelingspositie tot gevolg. Het kan daarom lonen om nog even te wachten met het spenderen van je vakantiegeld.

Vind jouw droomauto

Het kan geen kwaad om het aanbod alvast scherp in de gaten te houden. Misschien vind je je goed geprijsde droomauto al vóór de vakantieperiode. AutoScout24 is het perfecte platform voor je zoektocht: op AutoScout24.nl en in de app met 2,5 miljoen downloads staan 250.000 occasions. Wil je niet kopen maar verkopen? Een advertentie plaatsen is helemaal gratis.