Voor je in een nieuwe auto stapt is het raadzaam om alle kosten in kaart te brengen. Hoe zit het bijvoorbeeld met belastingen en de nieuwe bijtellingsregels? Een analyse is zo gemaakt en kan je een hoop geld besparen.

Autorijden wordt ieder jaar duurder. Met financiële prikkels probeert de overheid het gebruik van vervuilende oldtimers en diesels te ontmoedigen en meer Nederlanders in elektrische auto’s te krijgen. Waar moet je dan rekening mee houden? Op AutoScout24 vind je meer dan 240.000 occasions.

Bijtelling

Bijtelling is een belasting over de waarde van de auto. Als leaserijder betaal je bijtelling als je meer dan 500 kilometer per kalenderjaar privé in een auto van de zaak rijdt. Normaal gesproken is dat jaarlijks 22 procent van de cataloguswaarde, maar volledig elektrische auto’s (BEV’s) vallen onder het gunstige bijtellingstarief van 4 procent. Per 1 januari 2019 zijn de regels gewijzigd voor BEV’s met een cataloguswaarde boven de 50.000 euro, hiervan is de bijtelling ook 22 procent.

Concreet betekent dit dat luxe stekkerauto’s aanzienlijk duurder in gebruik zijn voor leaserijders. Het kwam dan ook niet als een schok dat de forse groei in de verkoop van deze populaire elektrische auto’s eind vorig jaar stokte. De verwachting is dat goedkopere BEV’s zoals de e-Golf, BMW i3 en Hyundai Ioniq de koppositie zullen overnemen.

Motorrijtuigenbelasting

Zoals de zakelijke rijder niet ontkomt aan bijtelling, ontkomt de autobezitter niet aan motorrijtuigenbelasting (MRB). Op de website van de Belastingdienst kun je binnen een paar seconden op basis van het soort motorrijtuig, brandstof en gewicht berekenen hoeveel je de fiscus per kwartaal verschuldigd bent. Een voorbeeld: voor een Volkswagen Golf of Audi A3 (benzine) betaal je per kwartaal zo’n 150 euro.

Op personenauto’s met een CO2-uitstoot van 1 tot 50 gram per kilo kilometer, zoals recente modellen van de hybride Mitsubishi Outlander, is het halftarief van toepassing. Het voordeligst zijn auto’s met een CO2-uitstoot van 0 gram/km, zoals de populaire Tesla Model S, Nissan Leaf en Renault ZOE. Daarvoor betaal je per kwartaal nul euro.

Vind jouw droomauto

Naar welke type auto je ook op zoek bent, AutoScout24 heeft de perfecte match. Het autoplatform beschikt over het grootste aanbod in Nederland en Europa. Je droomauto vind je op AutoScout24.nl of in de app met meer dan 2,5 miljoen downloads. Ook voor verkopers is het autoplatform ideaal: een advertentie plaatsen is gratis.