Elektrisch rijden zit in de lift. In Nederland, waar momenteel zo’n 100.000 hybrides en 32.000 volledig elektrische auto’s rondrijden, overweegt bijna de helft van de kopers een stekkerauto.

De welwillendheid verschilt per generatie. Van de millennials (mensen geboren tussen 1980 en 2000) zegt 50 procent de aanschaf van een elektrische auto te overwegen. Onder 55-plussers is dat 41 procent. Dit blijkt uit recent marktonderzoek van AutoScout24, uitgevoerd in samenwerking met Multiscope.

Diesel verliest terrein

De dieselauto lijkt op zijn retour. Voor slechts 17 procent van de respondenten behoort een diesel nog tot de kanshebbers bij de aanschaf van een nieuwe auto. In de noordelijke provincies Friesland, Groningen en Drenthe liggen de verhoudingen iets anders: 28 procent overweegt een dieselauto en 40 procent een elektrische auto. Onder de inwoners van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag ziet 52 procent elektrisch rijden wel zitten.

Nederlanders gaan bij de aanschaf van een auto niet over een nacht ijs en zijn behoorlijk zuinig op hun voertuig. Uit het onderzoek blijkt dat 18 procent van de Nederlanders een auto langer dan tien jaar in bezit heeft. Daarbij moet worden aangetekend dat vrouwen aanmerkelijk trouwer zijn dan mannen: 24 procent maakt het decennium vol, tegenover 13 procent van de mannen.

Driekwart kiest voor occasion

Een andere opvallende statistiek: 74 procent zegt voor een tweedehandse auto te kiezen als de tijd rijp is voor een nieuwe auto. Vooral het merendeel van de millennials staan open voor een occasion, namelijk 84 procent tegen 65 procent van de 55-plussers.

Bij de aanschaf van een tweedehands auto speelt het merk een belangrijke rol: bijna de helft (46 procent) heeft een vaste voorkeur. Dat andere factoren zoals de prijs en brandstof niet uit te vlakken zijn, blijkt uit het feit dat 64 procent van de autobezitters twee keer of vaker overstapten naar een ander merk.

Vind jouw droomauto

De opmars van elektrisch rijden werkt door in de tweedehands automarkt. Op AutoScout24 wachten momenteel bijna 6.000 hybrides en 1.500 volledig elektrische auto’s op een nieuwe eigenaar. Met het grootste online aanbod van Nederland en Europa en met meer dan 2.5 miljoen app-downloads is AutoScout24 het beste startpunt van je zoektocht naar jouw droomauto.