Het is slechts een kwestie van tijd voor de stekkerauto het straatbeeld domineert. Overstappers staan voor de keuze: hybride of 100 procent elektrisch? Beide opties hebben voor- en nadelen

Elektrisch rijden zit al jaren in de lift, maar wacht nog op de grote doorbraak. Op AutoScout24 vind je bijna 7.000 hybride auto's tegenover bijna 3.000 elektrische auto's.

Hybride auto’s

Vooral onder leaserijders maakten hybride auto’s zoals de Toyota Prius en de Mitsubishi Outlander het afgelopen decennium een snelle opmars vanwege de lage bijtelling van 4 procent. Toen dat tarief eind 2016 verviel stagneerde de verkoop op de zakelijke markt en ontdekten particulieren de tweedehands hybride als goedkoop alternatief. Omdat tot 50 procent van de kilometers elektrisch gereden kunnen worden, is de CO2-uitstoot beperkt. Ter vergelijking: een gemiddelde benzineauto stoot 113 gram per kilometer uit, een reguliere hybride 87 gram en een hybride met oplaadkabel maar 50 gram. Een hybride is ook goed voor de portemonnee: laden is aanmerkelijk goedkoper dan tanken.

Elektrische auto’s

Hoe verhoudt de hybride auto zich tot de volledig elektrische auto? Laatstgenoemde is duurder in aanschaf en heeft een kleinere actieradius, maar heeft één groot voordeel ten opzichte van zijn hybride ‘concurrent’: de CO2-uitstoot is nul. In Nederland is de Tesla Model S veruit het populairst, op gepaste afstand gevolgd door de Nissan Leaf en de Tesla Model X.

Conclusie

In tegenstelling tot de hybride valt de volledig elektrische auto nog wel in het gunstige bijtellingstarief van 4 procent. De overheid zet vol in op de overgang naar duurzame mobiliteit: in 2030 moeten alle nieuw verkochte auto’s emissievrij zijn. Als de hogere vraagprijs en het relatief beperkte bereik geen belemmering vormen, wint de elektrische auto het van de hybride. Is dat wel het geval maar wil je toch een duurzame keuze maken, dan is een hybride de perfecte eerste stap.

Vind je droomauto

Nu het aantal hybride en elektrische auto’s snel toeneemt, stijgt ook het aantal aantrekkelijke occasions. AutoScout24 heeft het grootste aanbod tweedehands auto’s van Nederland en Europa, te vinden op de website of in de populaire app met 2,5 miljoen downloads. Met duizenden hybride en elektrische auto’s is AutoScout24 het beste startpunt voor de zoektocht naar jouw droomauto. Klik hier om het gehele aanbod te bekijken óf om een gratis advertentie te plaatsen voor jouw auto.