Het gros van de Nederlanders zegt zich in te spannen om de klimaatcrisis aan te pakken. Ze zijn bereid vliegvakanties op te geven, eten minder vlees, kopen minder nieuwe kleding en laten de auto vaker staan. Maar wist je dat er een eenvoudigere manier is om bij te dragen aan een beter klimaat?

We kiezen meer en meer voor tweedehands en weigeren steeds vaker wegwerpplastic. Maar is er iets beschadigd of kapot? Dan vervangen we dit vaak zonder na te denken over het alternatief: repareren.

Stel, je aquarium heeft de hele nacht op de houten vloer gelekt. Nieuwe vloer dan maar? Dat betekent dat er bomen moeten worden gekapt, deze in ruwe planken worden gezaagd en per schip worden vervoerd. Vervolgens worden ze tot parket verwerkt, ingepakt en uiteindelijk tot aan jouw voordeur gebracht. Waarom zou je die hele keten in gang zetten voor een schade die net zo goed gerepareerd kan worden?

Verschil in klimaatimpact

Onderzoeksbureau CE Delft berekende in opdracht van duurzame verzekeraar a.s.r. het verschil in klimaatimpact van vervangen versus herstellen. Volgens hun berekening is de uitstoot van het compleet vervangen van een houten vloer – in plaats van het herstellen ervan – drie keer zo hoog. Dat staat gelijk aan twee jaar lang, twee keer per week met de auto naar de supermarkt gaan.

Herstellen zou no-brainer moeten zijn

Naast waterschade aan een houten vloer, bekeken de onderzoekers ook de klimaatimpact bij inbraakschade aan een kunststof kozijn en een barst in een stenen aanrechtblad nadat er een te hete pan op gezet was. Voor de inbraakschade en barst in het aanrecht blijkt de klimaatimpact maar liefst zes keer groter bij vervangen dan bij herstellen.

"Het verschil tussen vervangen of repareren van een keukenblad is ongeveer 89 kg CO2-uitstoot. Dat komt overeen met de productie van 1.022 plastic flesjes. Koopt een consument al jaren geen plastic waterflesjes meer, dan is de CO2-winst die hij daarmee in tien jaar heeft geboekt in één klap weg als hij zijn stenen keukenblad laat vervangen in plaats van repareren", legt onderzoeker Lynn Snijder van CE Delft uit.

Herstellen wat kapot is zou wat a.s.r. betreft een no-brainer moeten zijn. Vervangen zet vaak een enorme keten in gang die heel belastend is voor mens en milieu.

Schade op milieuvriendelijke manier herstellen

"Als duurzame verzekeraar vinden we het belangrijk dat meer consumenten kiezen voor repareren in plaats van vervangen", zegt Carolien Klein Willink - Van Tuyl, adjunct-directeur product & digitaal.

"Bij a.s.r. maken we gebruik van een duurzaam herstelnetwerk dat bestaat uit herstelbedrijven met het keurmerk 'Groengedaan!'. Zij repareren en herstellen schade ook nog eens op een milieuvriendelijke manier. Herstellen kan net zo mooi en goed zijn als vervangen. Bovendien duurt het vaak veel minder lang en is het minder gedoe."

Zelf een steentje bijdragen aan een betere wereld? Ontdek hier meer over schades op een milieuvriendelijke manier herstellen of repareren.