Veel mkb-bedrijven leggen hun wagenpark onder de loep om te kijken waar voordeel is te behalen, zowel op het gebied van het milieu als kostentechnisch. Dit heeft ertoe geleid dat er vaker deelauto’s aan het personeel worden aangeboden om naar hun zakelijke afspraak te rijden.

Het principe van de zakelijke deelauto is eenvoudig. Je hebt samen met collega’s een auto van de zaak en vervolgens gebruik je de deelauto wanneer je naar een afspraak moet.

Forse groei

Volgens Milieu Centraal neemt het aantal deelauto's in Nederland snel toe; vorig jaar zijn er 5.700 bijgekomen tot een totaal van meer dan 30.000 deelauto’s.

Milieu Centraal: "In bijna het hele land kun je nu een deelauto huren van een plaatsgenoot, bijvoorbeeld via SnappCar of MyWheels. En in 31 procent van de gemeentes staan auto's van bedrijven als Greenwheels, ConnectCar of MyWheels. Zo'n 90.000 mensen maken hierdoor al gebruik van een deelauto."

Financieel gunstig

Volgens de ANWB is een (abonnement op een) deelauto al financieel gunstig als je minder dan 12.000 km per jaar rijdt. Dat zal ook zzp'ers en mkb-bedrijven die weinig kilometers maken aan het denken zetten. Is die eigen auto voor de deur nodig? Kijk op de site van de ANWB voor meer informatie over autodelen.

Weerstand

Het spreekt overigens voor zich dat personeel niet zomaar afstand doet van het gemak van een eigen auto. Maar een deelauto kent ook voor werknemers voordelen, bijvoorbeeld geen bijtelling meer hoeven betalen. 

Ja maar, de vakanties en de weekenden dan, hoor je werknemers denken. Goed nieuws: ondernemers kunnen tegen een faire prijs desgewenst deelauto’s aan hun personeel verhuren voor dit soort dingen. De afspraken met de belastingdienst hierover kun je hier vinden. 

Politieke programma's

De programma’s van politieke partijen in de grote steden geven volop ruimte voor projecten met (elektrische) deelauto’s. Enkele voorbeelden: De PvdA Amsterdam meldt dat er 2.500 plekken voor deelauto’s in de stad bijkomen.

D66 in Utrecht wil dat bij nieuwbouw de parkeernorm kan worden afgestemd op het gebruik van deelauto’s. Volgens de Democraten kunnen ontwikkelaars dan rekenen met veel minder parkeerplaatsen. Ook de VVD in Den Haag wil alle ruimte geven aan deelauto’s. Het CDA wil in heel Noord-Holland een netwerk van deelauto’s omdat er gebrekkig openbaar vervoer beschikbaar is. 

ANWB Wegenwacht voor de Zaak

Je afspraak is te belangrijk om stil te staan. Wegenwacht voor de Zaak biedt pechhulp speciaal voor zzp’ers en mkb-bedrijven. Met 900 wegenwachten zijn we altijd dichtbij en doen we er alles aan om je snel weer op weg te krijgen in je eigen auto of bus. Uit te breiden met extra services als ANWB Tankpas en Parkeren. Sluit nu hier een pakket af met 25 euro korting.