Steeds meer mensen maken de overstap naar een vegetarisch of plantaardig voedingspatroon. Daarbij maken dierlijke producten plaats voor plantaardige, meer duurzame, alternatieven. Dit doen zij niet alleen voor zichzelf of de planeet, maar ook voor het welzijn van dieren.

Uit onderzoek blijkt dat de voornaamste reden voor consumenten om vaker voor plantaardig, zoals een plantaardige variatie op zuivel, te kiezen gezondheid* is. Meer dan veertig procent van de ondervraagden geeft dit aan in een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Alpro.

Dierenwelzijn is hierna een veelgenoemde reden om dierlijke producten van het menu te halen. Consumenten zijn zich vandaag de dag bewuster van de leefomstandigheden van dieren. Hierdoor voelen mensen zich verantwoordelijker om dieren een waardig leven te geven. De keuze voor meer plantaardig is dan ook een logische stap.

Wat betekent dat, meer plantaardig?

Een meer plantaardig voedingspatroon betekent dat plantaardige voeding een grotere rol speelt dan dierlijke voeding. Alle stapjes die je maakt richting meer plantaardig zijn goed, want alle beetjes helpen. Het draait om een flexibel voedingspatroon, en vooral om lekker eten en drinken.

De helft van je eiwitten uit dierlijke producten halen en de helft uit plantaardige is bijvoorbeeld al een hele mooie stap. Momenteel is de verdeling ongeveer 60 procent dierlijk en 40 procent plantaardig. Iedereen maakt daarin een eigen keuze. Door af en toe voor een plantaardig alternatief te kiezen, kan je al een aanzienlijke bijdrage leveren aan een duurzamere planeet.

Waarom kiezen voor plantaardig?

  • Het grootste gedeelte van de soja die wereldwijd verbouwd wordt is bestemd om dieren te voeren en is genetisch gemodificeerd (GMO). Wat veel mensen niet weten is dat de sojabonen die Alpro gebruikt volledig GMO-vrij zijn en het grootste gedeelte uit Europa komt, de rest komt uit Canada, met de boot voor een kleinere voetafdruk. Naast GMO-vrij is de soja ook honderd procent regenwoud-vrij. Er worden dus geen bossen voor gekapt met alle verwoestende gevolgen voor natuur en dieren daar.

  • De soja wordt direct gebruikt om het product van te maken in plaats van dat dit eerst aan een dier gevoerd wordt. Bovendien is nutritioneel gezien een sojadrink verrijkt met calcium en vitaminen een volwaardige vervanger van dierlijke zuivel. Zo geef je met bijvoorbeeld een plantaardige variatie op zuivel op basis van soja de koe dus een dagje vrij.

  • Tot slot is het wereldwijde verlies aan biodiversiteit voor zestig procent aan de voedingsproductie toe te schrijven. Door te kiezen voor de plantaardige drinks van Alpro draag je bij ook nog eens bij aan behoud van de biodiversiteit. Bijen bijvoorbeeld zijn de belangrijkste bestuivers van voedselgewassen. Alpro zorgt voor het in stand houden van de bijenpopulatie door samen te werken met hun amandelboeren om bijenvriendelijke werkwijzen te implementeren. En dat smaakt extra goed.

Zo eet je op een eenvoudige en lekkere manier meer plantaardig

Plantaardig eten is veel simpeler dan de meeste mensen denken en ook nog eens heel erg lekker. Door het ruime assortiment en de lekkere recepten van Alpro merk je al snel dat het ook voor jou makkelijk is om vaker voor plantaardig te kiezen.

Begin met kleine stapjes. Maak je cappuccino bijvoorbeeld met Haverdrink, daarmee bespaar je jaarlijks net zoveel water als 70 douches van acht minuten. Of eet één dag per week helemaal plantaardig, dan bespaar je per jaar net zoveel CO₂ als 53 treinretourtjes van Amsterdam naar Londen.

Ook eens wat vaker voor plantaardig kiezen en zo bijdragen aan het welzijn van dieren? Probeer het eens een dagje plantaardig en maak bijvoorbeeld overnight oats.

Overnights oats
Overnights oats
Foto: Alpro

*Een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk voor een goede gezondheid.