Elektrisch rijden, zonnepanelen installeren, afval scheiden: we doen van alles om duurzamer te leven. Heel belangrijk, want we bereiken de grenzen van wat onze planeet aan kan. Maar wist je dat er nóg een hele makkelijke manier is om een grote impact te maken? Je kan de planeet helpen door bewust te kiezen wat je eet.

Wetenschappers zijn het erover eens: bewust eten is de meest impactvolle manier om de planeet direct te helpen. Veranderen wat je eet, zelfs maar een klein beetje, zorgt al voor een behoorlijke positieve impact.

Wat we dan precies moeten eten? Minder dierlijke producten en meer plantaardige producten, luidt het advies van nationale en internationale experts. Dierlijke producten laten staan heeft zelfs een grotere impact dan elektrisch rijden of minder met het vliegtuig reizen, blijkt uit onderzoek van de universiteit van Oxford. Morgen starten met je eigen footprint verminderen? Vervang zuivel tijdens het ontbijt eens door een plantaardig alternatief van Alpro. Je zult zien dat het je makkelijk afgaat.

Help de planeet terwijl je eet

Plantaardige voedingsmiddelen zijn niet alleen lekker, ze hebben ook een lagere milieu-impact op CO₂-uitstoot, watergebruik en landgebruik dan dierlijke voeding. Van alle eetpatronen heeft een eetpatroon waarbij de focus op plantaardig ligt zelfs de allerlaagste milieu-impact en het meest positieve effect. Het is diervriendelijk en verbruikt minder hulpbronnen.

- Door één dag per week plantaardig te eten bespaar je maar liefst 104 kg CO₂-uitstoot per jaar. Dit is 53 keer met de Eurostar van Amsterdam naar Londen en terug.

- Een dagje per week dierlijke producten laten liggen bespaart ook zo'n 52.000 liter water per jaar. Dat staat gelijk aan bijna tien jaar lang elke dag de vaatwasmachine laten draaien of meer dan een jaar aan dagelijkse douchebeurten.

- Het uitgebreide assortiment aan plantaardig eten maakt het makkelijk én lekker om wat vaker voor plantaardig te kiezen. De overstap naar een plantaardige variatie op zuivel is bijvoorbeeld zo gemaakt. Maak je elke dag het appel havermout-ontbijt van Alpro met plantaardige haverdrink, dan bespaar je per jaar genoeg water voor 492 douches van acht minuten. Zie hier hoe makkelijk je dit lekkere ontbijt bereidt.

- Je kunt ook de melk in je favoriete koffie vervangen door plantaardige haverdrink. Doe je dit dagelijks, dan bespaar je jaarlijks net zoveel CO₂ als een ritje van Brussel naar Rotterdam. Files inbegrepen.

- Maak 1 keer per week je haverpannenkoeken met Alpro Haverdrink No Sugars. Dan bespaar je per jaar genoeg water om 68 keer het toilet door te spoelen. Bekijk hier het recept voor dit heerlijke ontbijt, maak 'm en verminder zo je footprint.

Heerlijke snelle haverpannenkoeken
Heerlijke snelle haverpannenkoeken