Nog een paar dagen, dan komt er alweer een einde aan de Olympische Spelen van Tokio. In verschillende grote sporten staan nog gouden medailles op het spel. Juich Oranje naar de overwinning en vier het sportfeest thuis voor de buis met een feestelijke Hollandse borrelplank.

De Oranje-zomer van 2021 is voorbijgevlogen. Het begon met het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. Een festijn waar Nederland uit blonk als gastland en indruk maakte met een vlekkeloze organisatie.

Wij-gevoel

Het wij-gevoel werd nog sterker toen het Nederlands elftal flitsend van start ging op het EK voetbal. De drie thuiswedstrijden in Amsterdam waren zeer vermakelijk en liet alle fans heel even dromen van een nieuw EK-succes. Helaas kon Oranje daar geen vervolg aan geven. Maar gelukkig was er al snel weer iets te vieren: Nederlands succes in de Tour de France, inclusief de gele trui.

Kers op de taart

De Olympische Spelen vormden de kers op de taart. Er kwamen mooie successen van de Oranje-sporters voorbij. Gelukkig staan de Paralympische Spelen nog op de planning (vanaf 24 augustus), gevolgd door de Formule 1 Grand Prix van Zandvoort (5 september), de Winterspelen in Peking (februari 2022) en het WK voetbal in Qatar (november-december 2022).

Hollandse hapjes

In deze laatste dagen wordt in verschillende teamsporten gestreden om het goud, zoals bij het hockey en het voetbal. Hoe kun je die finales beter bekijken dan samen op de bank met een echte Hollandse borrelplank erbij? Vol met klassiekers zoals mini-saucijzenbroodjes, meloen met bacon, blokjes kaas, plakjes leverworst, komkommertorentjes, kaasstengels en niet te vergeten bitterballen. De zelfgemaakte oranje mayonaise zorgt voor een extra oranje tintje. Alles staat in een handomdraai op tafel, zodat er genoeg tijd is om zorgeloos te genieten van de Oranje-prestaties in Tokio.

>Het complete recept vind je onderaan dit artikel

Betaalbaar

Nog meer inspiratie nodig? ALDI heeft hapjes en drankjes in alle soorten en maten voor een spannende en meeslepende sportdag samen op de bank voor Oranje. Betaalbaar, lekker en toch een hele tafel vol.

Recept: Hollandse borrelplank voor de Olympische Spelen

Ingrediënten

Voor 6 personen

 • ½ Galia-meloen
 • 80 gram streaky bacon
 • Kaasblokjes
 • Leverworst, in plakjes
 • Mini-saucijzenbroodjes
 • Bitterballen, een stuk of 10 (of zoveel je wilt)
 • ½ komkommer
 • Sambal
 • Kaasstengels
 • 1 eetlepel mayonaise
 • 1 eetlepel ketchup
 • ½ theelepel mosterd

Bereidingswijze
Bereidingstijd: 15 minuten

Stap 1
Verwarm de bitterballen en de mini-saucijzenbroodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Stap 2
Meng de mayonaise in een kommetje met de ketchup en mosterd voor een oranje mayonaise en zet opzij.

Stap 3
Snijd de komkommer in plakjes en maak torentjes van drie plakjes. Smeer op twee van de drie plakjes een beetje sambal, stapel ze op elkaar en dek af met het derde plakje komkommer.

Stap 4
Warm de bacon even kort op in de magnetron volgens de aanwijzingen op de verpakking (20 seconden op 80 watt). Snijd de meloen in blokjes en omwikkel deze met de bacon. Steek er een cocktailprikkertje in.

Stap 5
Verdeel de bitterballen, mini-saucijzenbroodjes, komkommertorentjes en de stukjes meloen met bacon over een borrelplank. Zet de oranje mayonaise ertussen, evenals de kaasstengels (zet deze bijvoorbeeld rechtop in een glas). Verdeel ook de kaasblokjes en de plakjes leverworst over de Hollandse borrelplank en maak eventueel af met vlaggetjes.

Ontdek hier meer heerlijke recepten. Gevarieerd, makkelijk en betaalbaar.