Het is koud buiten en dat betekent lekker warm binnen zitten met een heerlijk bord stamppot op schoot. Hieronder vier dingen die je moet weten over stamppotten.

Stamppotten zijn échte Hollandse winterklassiekers. Je kunt er namelijk veel kanten mee op door allerlei verschillende groenten van Nederlandse bodem te gebruiken. 

1. Het is traditie

Waarom wordt er juist in de winter stamppot gegeten? Dat is deels een kwestie van traditie. Vroeger werkte men in de zomer op het land. Om dat zware werk te kunnen doen, werd er in de winter extra energie opgedaan door ‘stevig’ te eten. Oftewel een warm bord met aardappelen, vlees, jus en verse groenten. Laat die koude dagen maar komen.

2. De vorst moet erover

Er wordt altijd gezegd dat 'de vorst erover' moet. Om deze reden eet men het liefste stamppot in de winter. Ook in de winter kunnen er namelijk verse groenten geoogst worden. Spruitjes en boerenkool zijn zelfs lekkerder als ze enkele dagen vorst hebben gehad. Het zetmeel wordt dan omgezet in koolhydraten. Hierdoor verandert de smaak en wordt het wat zoeter. 

3. Het is een gezonde keuze

Hoe gezond je stamppot is, hangt natuurlijk af van hoe je hem bereidt. Maar je kunt er altijd heerlijk veel verse groente in kwijt. Neem bijvoorbeeld boerenkool. Deze groente is verkrijgbaar in de winter en rijk aan vitamine A, C en K. Allemaal stoffen die je elke dag nodig hebt en je weerstand een handje helpen. Dit kan iedereen natuurlijk wel gebruiken in de winter.

4. Steeds meer variatie

De klassiekers als zuurkool en hutspot kent iedereen. Daarnaast zijn er nu ook veel nieuwe variaties, zoals stamppot met pompoen, knolselderij of pastinaak. Tegenwoordig kun je een stamppot maken van iedere groente. Vooral de vergeten groenten zijn hierbij een hit. 

Gemakkelijke maaltijd

Nu het stamppotseizoen geopend is kun je gaan genieten van een heerlijke stamppot. Daarom heeft Albert Heijn deze winter nieuwe smaken verse stamppotten. Een makkelijke maaltijd die na een paar minuten bereiding op tafel staat. Deze stamppotten zijn erg gezond, er worden namelijk alleen maar verse groenten gebruikt. Wat is jouw favoriete stamppot? Vul hieronder de poll in en kom erachter wat de meeste Nederlanders vinden.