Boodschappen doen is een van de acht grootste kostenposten van Nederlanders. Gemiddeld geef je per persoon 150 tot 180 euro uit aan boodschappen per maand. Op boodschappen kun je vaak eenvoudig besparen. Lees hieronder vijf tips om goedkoper boodschappen te doen.

1. Kies bewust

Ben je gewend om altijd A-merken te kopen? Probeer dan eens een keer een huismerk. Meestal zijn de verschillen tussen de producten van het A-merk en het huismerk heel klein. Bij Albert Heijn zijn dit de Prijsfavorieten. Dit zijn meer dan 1250 topproducten met een altijd lage prijs.

2. Seizoensgebonden groente en fruit

Probeer altijd zoveel mogelijk verse groente en fruit te kopen die in het seizoen zijn. Deze groente en fruitstukken zijn namelijk in deze periode een stuk goedkoper. Zo is het ‘pompoen seizoen’ in oktober en is boerenkool het goedkoopste in januari. Koop je groentes en fruit buiten het seizoen dan zijn ze vaak geïmporteerd vanuit het buitenland en daardoor een stukje duurder.

3. Maak een weekmenu

Het is handig om een weekmenu te maken zodat je overzicht hebt in wat je de komende week gaat uitgeven. Het komt erop neer dat je voor het begin van elke nieuwe week zeven verschillende maaltijden opschrijft en vervolgens gericht boodschappen gaat doen. Zo voorkomen je dat je te veel eten koopt en dingen weg moet gooien. Kijk voor budget recepten eens op de website van Albert Heijn. Daar kun je precies zien wat je uitgeeft per maaltijd.

4. Vries producten in

Is het gehakt in de aanbieding? Koop dan meer dan je nodig hebt en vries de rest in. In je diepvriezer kan je producten langer bewaren terwijl ze toch vers blijven. Naast producten zoals groente en vlees kun je ook je restjes van een maaltijd prima invriezen. Zo wordt je wekelijkse boodschappenlijstje korter en heb je bij elk bezoekje aan de supermarkt wat extra voordeel.

5. Weggooien is zonde

Gebruik je restjes voor de volgende dag, want weggooien is zonde. Met restjes kun je vaak een nieuwe maaltijd maken voor je lunch of het avondeten, denk aan een soepje, salade, omelet, ovenschotel of roerbakgerecht. Zo bespaar je geld en eet je niet twee dagen hetzelfde.

Prijsfavorieten

Bij de Albert Heijn hebben ze een groot betaalbaar en blijvend assortiment. Daaronder vallen bijvoorbeeld de Prijsfavorieten. Dit zijn meer dan duizend topproducten met een altijd lage prijs.

Je herkent de Prijsfavorieten aan het blauwe duimpje. Online kun je ze ook gemakkelijk vinden door in de filter Prijsfavorieten te selecteren. Ontdek de Prijsfavorieten die niet op jouw boodschappenlijstje mogen ontbreken. Bekijk ze op ah.nl/prijsfavorieten.