Boodschappen kunnen per maand een grote uitgavenpost zijn. Zeker als je gezond wilt eten en producten van goede kwaliteit in huis wilt halen.

Een Nederlands gezin met kinderen geeft maandelijks gemiddeld 492 euro uit aan boodschappen, een stel zonder kinderen 391 euro en een alleenstaande 207 euro, blijkt uit cijfers van het Centraal Planbureau voor de Statistiek (CBS).

Dit zijn iedere maand flinke uitgaven. Maar door middel van een aantal kleine aanpassingen kun je ervoor zorgen minder kwijt te zijn aan boodschappen. Hieronder vijf tips hoe je hierop kunt besparen.

1. Stel een budget vast

Een budget vaststellen en je daaraan houden is de enige manier waarop je de kosten voor je boodschappen goed kan controleren. Zorg ervoor dat je voor iedere week of maand een realistisch bedrag reserveert voor je boodschappen en probeer hier zo min mogelijk overheen te gaan.

Ga je er wel overheen? Noteer hoe dit komt en kijk of je op een later moment kan besparen.

2. Hou je aan je boodschappenlijstje

Door thuis een boodschappenlijstje te maken kun je direct in de koelkast of vriezer kijken wat je al in huis hebt. Zo koop je geen producten dubbel.

Ook zorgt het maken van een boodschappenlijstje ervoor dat je geen impulsaankopen doet en alleen essentiële producten koopt. Door met jezelf af te spreken dat je alleen datgene van je lijstje koopt, zul je ook geen ongezonde producten kopen. Je eet hierdoor gezonder en bewuster.

3. Kook met budgetrecepten

Lekker eten hoeft helemaal niet duur te zijn. Er zijn diverse manieren om op een goedkope manier een lekkere en gezonde maaltijd te maken.

Met budgetrecepten kun je voor ongeveer 2,50 euro per persoon een maaltijd klaar maken.

4. Doe online boodschappen

Online boodschappen doen bespaart je tijd, je hoeft de deur niet uit en je hoeft niet te sjouwen met je boodschappen. Het doen van online boodschappen is daarnaast ook voordeliger.

Door online je boodschappen te doen bestel je alleen de producten die je nodig hebt. Ook kun je direct online kijken welke aanbiedingen er zijn. En je ziet direct wat je uitgeeft.

5. Kies voor goedkopere producten

Bij de Albert Heijn hebben ze een groot betaalbaar en blijvend assortiment. Daaronder vallen bijvoorbeeld de Prijsfavorieten. Dit zijn meer dan duizend topproducten met een altijd lage prijs.

Je herkent de Prijsfavorieten aan het blauwe duimpje. Online kun je ze ook gemakkelijk vinden door in de filter Prijsfavorieten te selecteren. Ontdek de Prijsfavorieten die niet op jouw boodschappenlijstje mogen ontbreken. Bekijk ze op ah.nl/prijsfavorieten.