Afgelopen jaar zijn bijna alle consumentenproducten duurder geworden. Vooral de prijzen van voeding stegen hard, blijkt uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de consumentenprijsindex. Voedingsmiddelen waren in maart gemiddeld 3,2 procent duurder dan een jaar eerder.

Boodschappen worden alsmaar duurder, terwijl ze al een grote hap uit het huishoudbudget nemen. Zeker wanneer je gezond wilt eten en de koelkast graag vult met producten van goede kwaliteit.

Wat is nou een reëel bedrag voor boodschappen per maand? Ontdek hoe jij scoort ten opzichte van het gemiddelde boodschappenbudget.

Het gemiddelde boodschappenbudget

Een Nederlands gezin met minderjarige kinderen is maandelijks gemiddeld 492 euro kwijt aan boodschappen, laten cijfers van het CBS zien. Een gezin met meerderjarige kinderen rekent elke maand iets meer af, namelijk 503 euro.

En een stel zonder kinderen? Dat heeft aan 391 euro per maand genoeg. Een alleenstaande geeft ongeveer 207 euro per maand uit aan boodschappen.

Op basis van deze gegevens berekende het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) op hun beurt wat de dagelijkse minimale kosten voor voeding per persoon zijn. Ze hebben dit onderverdeeld in verschillende huishoudgroottes:

Stel, een echtpaar heeft geen kinderen. Per dag besteden zij aan voeding: 6,75 + 6,05 = 12,80 euro. Vermenigvuldig dit met 30,5 (het gemiddeld aantal dagen in een maand) en de maandelijkse kosten komen neer op 390,40 euro.

Het Nibud constateerde daarbij dat een eenpersoonshuishouden circa tien procent duurder uit is dan een tweepersoonshuishouden. Een vierpersoonshuishouden (of groter) is juist gemiddeld dertig procent goedkoper uit.

Goedkoper boodschappen doen

Niet meer dan nodig aan boodschappen uitgeven is gunstig voor iedereen, wat je ook te besteden hebt. Er zijn tal van manieren om minder kwijt te zijn aan boodschappen. Zoals van tevoren bepalen wat je gaat eten en een weekplanning maken met budget recepten.

Of voornamelijk huismerken shoppen, want die zijn vaak zo’n 25 procent goedkoper dan A-merken. En ken je de Prijsfavorieten van Albert Heijn al? Meer dan duizend topproducten voor een altijd lage prijs.

Altijd voordelig geprijsd

Prijsfavorieten zijn geen aanbiedingen, maar zijn altijd laaggeprijsd. Het zijn je alledaagse boodschappen, van groente en fruit tot schoonmaakmiddelen, koek, noten, frisdrank, broodbeleg en brood, altijd lekker goedkoop.

Je herkent ze aan het blauwe duimpje in de winkel en online. En die zie je al gauw, want er zijn meer dan duizend Prijsfavorieten verspreid over het complete assortiment van Albert Heijn. Dat maakt voordelig boodschappen doen nog makkelijker.

Ontdek de Prijsfavorieten die niet op jouw boodschappenlijstje mogen ontbreken. Bekijk ze op ah.nl/prijsfavorieten.