Steeds meer Nederlanders eten vaker vegetarisch. Albert Heijn steunt de transitie naar een plantaardiger voedselpatroon omdat de productie daarvan zorgt voor een lagere CO2-uitstoot.

Daarom verdubbelde Albert Heijn zijn vega(n) assortiment. Hierin duiken verrassende ingrediënten op zoals bonen, soja, erwten maar ook zeewier.

Duurzaam geteeld zeewier

Boven het wateroppervlak in de Zeeuwse Jacobahaven van de Oosterschelde zijn alleen wat palen, touwen en boeien te zien. Maar onderwater gebeurt het. Daar deinen lange slierten zeewier mee op de getijden van de Noordzee.

Hier is de zeewierboerderij waar Mark Kulsdom, oprichter van the Dutch Weed Burger, het belangrijkste ingrediënt voor zijn plantaardige zeewierburger vandaan haalt. Mark: 'Prachtig om te zien dat zo’n mooi en voedzaam natuurproduct als zeewier duurzaam geteeld wordt in Nederland.'

“Zeewier is een goede bron voor eiwitten en ijzer”

Boordevol voedingsstoffen

Zeewier wordt weleens het nieuwe groene goud genoemd. 'Zeewier groeit op zonlicht en nutriënten uit het water. Er is geen schaarse landbouwgrond of fossiele brandstof voor nodig, dus je omzeilt de problematiek op dat vlak.'

De oerplant zit bovendien vol voedingsstoffen. Zeewier is een goede bron voor eiwitten en ijzer. Het bevat ook jodium, calcium en vitamine B. 'Daarnaast is de umami smaak een belangrijke eigenschap,' zegt Mark. 'Dat is een hartige smaak die in veel vleesproducten zit. Je mist het vaak in planten en groenten, maar zeewier heeft het.'

“Vaker vegetarisch eten vermindert de CO2-uitstoot”

Meer vraag naar vega(n)

Als iedereen vaker vegetarisch en plantaardig eet, kan de CO2-uitstoot flink verminderd worden. Op dit moment is het klimaat dan ook de voornaamste reden voor Nederlanders om minder vlees te eten. Albert Heijn merkt dat er meer vraag is naar plantaardige producten bij klanten. Daarom is het vega(n) en plantaardige assortiment verdubbeld naar ruim 600 producten.

In 2021 is er de helft meer ruimte in de schappen gekomen voor vleesvervangers. Albert Heijn heeft nu de grootste keuze in alternatieven voor vlees, vis, kaas en zuivel. En daarbij worden spannende vega(n) opties geboden als bietencarpaccio, spitskoolsteak, tomatentartaar en champignonburger.

Streven naar 50% plantaardige eiwitten

Albert Heijn is partner van de Green Protein Alliance, die ernaar streeft dat Nederlanders in 2025 minimaal 50% van hun eiwitten uit plantaardige bronnen halen en maximaal 50% uit dierlijke bronnen.

Mark Kulsdom: 'Veel dieren die de mens gebruikt voor zijn vleesconsumptie halen hun eiwitten uit planten. Dus als wij die voedingsstoffen rechtstreeks uit plantaardige voeding halen, is dat veel efficiënter. Je eet dan eigenlijk direct van de bron.'

“25% van de recepten op Allerhande online is vegetarisch”

Ruime keuze plantaardige alternatieven

Op verschillende manieren wil Albert Heijn het voor zijn klanten makkelijker maken om vaker te kiezen voor vega(n) eten. Van alle recepten in Allerhande online bestaat 25% inmiddels uit vegetarische maaltijden.

Daarnaast is er een speciale pagina op ah.nl gelanceerd, waar alle vega(n) producten en recepten gemakkelijk te vinden zijn. Hier is een ruime keuze aan onder meer plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en kaas. Ook aan nieuwe en innovatieve producten is er geen tekort, zoals plantaardige cheddar, erwtendrank of de zeewier, champignon en pompoenburgers.

Wil je weten wat Albert Heijn nog meer doet in hun Beter Eten-programma? Ga dan naar ah.nl/betereten.