De knoop is doorgehakt: je gaat verbouwen. Nog even en je droomhuis is klaar, misschien wel met een nieuwe badkamer, een serre, uitbouw of dakkapel. Al deze veranderingen in je woning kosten een hoop geld. Om zo min mogelijk financiële risico's te lopen is het belangrijk om goed verzekerd te zijn. Maar welke verzekering heb je wanneer nodig?

Inboedelverzekering

Tijdens een verbouwing kan het zijn dat je spullen beschadigd raken. In dat geval kan je aanspraak maken op je inboedelverzekering. Een inboedelverzekering dekt losse spullen in je huis. Denk aan meubels, gordijnen, een zwevende parketvloer, een laptop, maar ook je eigen gereedschap dat je tijdens de verbouwing nodig hebt.

Woon je nog in je oude huis terwijl je je nieuwe huis opknapt? Dan zullen de meeste spullen in de oude woning staan. Die vallen dan onder de inboedelverzekering die je voor dat adres hebt afgesloten. Voor spullen in je nieuwe huis zal je doorgaans een aparte inboedelverzekering moeten afsluiten.

Gelukkig is er ook een uitzondering op de regel. Als je een inboedelverzekering afsluit bij Aegon, geldt er een overgangsperiode van twee maanden. Dit betekent dat je spullen twee maanden lang worden verzekerd op je oude én nieuwe adres. Zorg er wel voor dat je de verhuizing doorgeeft aan Aegon en ook een melding maakt als je na twee maanden nog niet bent verhuisd. Dan gelden er andere regels.

Rechtsbijstandverzekering

Laat je de verbouwing uitvoeren door een aannemer? Dan is het verstandig om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Mocht er tussen jou en de aannemer een conflict ontstaan, dan kan je rekenen op hulp en advies van een jurist. Je hoeft dan niet zelf een advocaat in te schakelen om het conflict op te lossen.

Woonhuisverzekering

Met een woonhuisverzekering – ook wel opstalverzekering – verzeker je jouw woning en aangebrachte verbouwingen aan je huis, tuin of bijgebouwen. Je bent verzekerd tegen onder andere brand, inbraak, waterschade of storm. In tegenstelling tot de inboedelverzekering gaat het om alles wat 'vast' zit aan óf in je woning, zoals de (buiten)muren, vloeren, ramen en garage.

Ben jij bang dat je woonhuisverzekering niet alle schade dekt? Bij Aegon hoef je hier niet voor te vrezen. Wanneer je een woonhuisverzekering aanvraagt, bepaalt de verzekeraar de herbouwwaarde. Dit gebeurt op basis van onder andere de grootte van je huis en het type woonhuis.

Als dan bij schade blijkt dat de kosten om de woning te herbouwen hoger zijn dan is geschat, betaalt Aegon toch de werkelijke schade uit. Belangrijk is wel dat je de verbouwing hebt doorgegeven.

Aansprakelijkheidsverzekering

Bij een verbouwing is er altijd kans dat je schade aanbrengt bij de buren. Om niet voor (financiële) verrassingen te komen staan, is een aansprakelijkheidsverzekering aan te raden. Met deze verzekering is schade die door jou is aangebracht tot een bepaald bedrag verzekerd. Bij sommige verzekeringen moet de schade dan wel door jezelf zijn veroorzaakt en niet door de aannemer bijvoorbeeld.

Alles bij één verzekeraar

Als je gaat verbouwen, wil je goed verzekerd zijn. Het is daarom slim om al je verzekeringen onder te brengen bij één verzekeraar. Zo weet je zeker dat je verzekeringen goed op elkaar aansluiten en er geen 'gaten' vallen.

Aegon biedt alle verzekeringen die je bij een verbouwing nodig hebt in het Woon & VrijeTijdpakket. In dit pakket vind je een inboedel- , woonhuis-, aansprakelijkheids-, rechtsbijstand-, doorlopende reis- en ongevallenverzekering. Je bepaalt zelf welke verzekeringen je in het pakket opneemt. En ook tussentijds kan je verzekeringen toevoegen of stopzetten.

Altijd en overal Verzekering-Fit

Je woning, een nieuwe bank, sieraden: alles wat waardevol is, wil je goed beschermen. Check daarom goed of jouw verzekeringen nog up-to-date zijn.

Om ervoor te zorgen dat je altijd en overal goed verzekerd bent, heeft Aegon de Verzekering Fit-Check in het leven geroepen. In deze checklist worden belangrijke momenten in je leven in kaart gebracht en vind je handige tips.