Stel: je komt thuis van vakantie en door een zware lekkage bij de buren ligt er water in je appartement. Hierdoor zijn ook je meubels beschadigd. Vervelend én zonde van je spullen. Wat nu?

In dit soort gevallen is het belangrijk dat je de schade meteen meldt bij je inboedelverzekering. Deze verzekering is niet verplicht, maar voor iedereen aan te raden. Een inboedelverzekering dekt losse spullen in je huis. Denk aan meubels, gordijnen, een zwevende parketvloer, maar ook waardevolle spullen zoals sieraden of je laptop. Goed om te weten: ook huisdieren worden gezien als ‘spullen’ en vallen dus onder je inboedelverzekering.

Schade kan ontstaan door veel factoren. Denk aan:

  • inbraak
  • brand
  • wateroverlast
  • storm (minimaal windkracht 7)
  • ontploffing
  • blikseminslag

Wat dekt een inboedelverzekering níet?

Helaas is het niet altijd zo dat schade gedekt wordt door je inboedelverzekering. Wanneer je de schade zelf hebt veroorzaakt - bijvoorbeeld doordat je iets omstoot of laat vallen - kan je alleen aanspraak maken op je inboedelverzekering als je een allriskdekking hebt. Check daarom altijd welke variant je hebt: een basisdekking of een meer uitgebreidere dekking.

Schade als gevolg van opzet of achterstallig onderhoud wordt in principe nooit gedekt. Hetzelfde geldt als je jouw spullen verliest.

Alles bij één verzekeraar

Of je nou huurt of een eigen woning hebt; eigenlijk kan je niet zonder inboedelverzekering. Hetzelfde geldt voor een woonhuis-, aansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekering. Wil jij altijd goed verzekerd zijn? Dan is het slim om al je verzekeringen onder te brengen bij één verzekeraar.

Als er dan schade ontstaat aan je huis én je inboedel, bijvoorbeeld door brand, voorkom je gedoe over wie welke schade vergoedt. Ook krijg je maar met één schade-afwikkelaar te maken én voorkom je 'gaten' in je verzekering.

Zo ben je altijd goed verzekerd

Een verzekeraar waarbij je makkelijk al je verzekeringen kan onderbrengen is Aegon. Ze hebben het Woon & VrijeTijdpakket, een pakket waarin je alle verzekeringen vindt die je nodig hebt: een inboedel- , woonhuis-, aansprakelijkheids-, rechtsbijstand-, ongevallen- en doorlopende reisverzekering. Je bepaalt zelf welke verzekeringen je in het pakket opneemt. En ook tussentijds kun je verzekeringen toevoegen of stopzetten.

Ben jij bang dat je met je inboedelverzekering niet alle schade krijgt uitbetaald? Bij Aegon hoef je hier niet voor te vrezen. Bij de inboedelverzekering zit namelijk een garantie tegen onderverzekering.

Wanneer je de verzekering hebt aangevraagd, wordt inboedelwaarde op basis van onder andere de grootte van je huis en gezinssamenstelling vastgesteld. Als dan bij schade blijkt dat je spullen meer waard zijn dan Aegon ingeschat heeft, wordt de werkelijke schade toch aan je uitbetaald. Dit is de waarde van je spullen vóórdat de schade is ontstaan. Als spullen nog maar kort daarvoor zijn gekocht krijg je de nieuwwaarde. Bij oudere spullen is sprake van afschrijving.

Altijd en overal Verzekering-Fit

Je laptop, de nieuwe bank, sieraden: alles wat waardevol is, wil je goed beschermen. Check daarom goed of jouw verzekeringen nog up-to-date zijn.

Om ervoor te zorgen dat je altijd en overal goed verzekerd bent, heeft Aegon de Verzekering Fit-Check bedacht. In deze checklist worden belangrijke momenten in je leven in kaart gebracht en vind je handige tips.