Tijdens de kerstdagen, oudjaarsdag en nieuwjaarsdag is de kans een stuk groter dat inbrekers toeslaan. Het inbraakrisico is dan 124 procent hoger dan tijdens andere dagen in het jaar.

Dit blijkt uit onderzoek van het Inboedelverzekering Informatie Centrum (IIC), dat politiedata van 2013 tot en met november 2018 heeft onderzocht. De laatste week van het jaar is het populairst onder inbrekers. Deze valt in de kerstvakantie, een periode waarin er 66 procent meer kans is op inbraak dan normaal gesproken.

De reden dat er vaker wordt ingebroken, is dat veel mensen van huis zijn om de feestdagen bij vrienden en familie te vieren. Een verlaten woning vormt dan het ideale doelwit voor inbrekers.

Voorkom inbraak en schade tijdens de feestdagen

Voorkomen is beter dan genezen. Zeker als het gaat om je woning en dierbare spullen. Gelukkig zijn er een aantal manieren om de kans op inbraak zoveel mogelijk in te perken.

1. Laat altijd een lamp aan

Een donker huis verraadt makkelijk dat er niemand thuis is. Zorg er daarom altijd voor dat je een of meerdere lampen aanlaat als je op pad gaat. Het liefste ook op de bovenverdiepingen, anders is de kans groot dat inbrekers alsnog doorhebben dat het huis verlaten is.

2. Houd kostbare bezittingen uit het zicht

Een laptop op de bank of een tablet op de keukentafel zal de aandacht trekken van inbrekers. Zorg er daarom voor dat deze altijd uit het zicht liggen.

Vergeet ook niet om je waardevolle spullen te laten verzekeren met een inboedelverzekering. Mocht er worden ingebroken, dan zijn jouw spullen verzekerd. Je vindt een inboedelverzekering in het Woon & VrijeTijdpakket van Aegon. Dit pakket bestaat uit een aantal belangrijke verzekeringen, die ervoor zorgen dat je met een gerust hart je huis kan verlaten. Tijdens de feestdagen, maar ook de rest van het jaar.

3. Neem altijd je sleutels mee

Sommige mensen bewaren hun sleutels onder de deurmat, bloempot of op andere voorspelbare plekken. Deze truc is bekend, dus ook bij inbrekers. Zorg er daarom voor dat je je sleutels altijd meeneemt als je weggaat, zodat ze niet te vinden zijn voor inbrekers.

Wat als er wel is ingebroken?

Als er bij je wordt ingebroken, is het belangrijk dat er meteen bij de politie aangifte wordt gedaan van inbraak. Ook moet de schade gemeld worden bij de verzekeraar.

Het komt nog wel eens voor dat je verzekeringen hebt bij verschillende verzekeraars. Hierdoor sluiten ze niet allemaal op elkaar aan en kan het zijn dat je niet alles vergoed krijgt na inbraak en/of schade. Het is daarom slim om al je verzekeringen bij één verzekeraar onder te brengen. Zo weet je zeker dat je altijd de juiste dekking hebt.

Het Woon- & VrijeTijdpakket van Aegon bevat een inboedel-, woonhuis-, aansprakelijkheids-, rechtsbijstand-, ongevallen- en doorlopende reisverzekering. Je bepaalt zelf welke verzekeringen je in het pakket opneemt. En ook tussentijds is het mogelijk om verzekeringen toe te voegen of stop te zetten. Het Woon- en VrijeTijdpakket kan je dus altijd aanpassen naar jouw behoefte.

Doe de Verzekering Fit-Check

Je woning, een nieuwe laptop, sieraden: alles wat waardevol is, wil je goed beschermen. Check daarom goed of jouw verzekeringen nog up-to-date zijn.

Om ervoor te zorgen dat je altijd en overal goed verzekerd bent, heeft Aegon de Verzekering Fit-Check bedacht. In deze checklist worden belangrijke momenten in je leven in kaart gebracht en vind je handige tips.