Je hebt je nieuwe liefde gevonden en je trekt, eventueel met je kinderen, bij hem in. Of hij komt gezellig bij jou wonen. Hoe zit dat dan met de hypotheek? Van wie is het huis als je gaat samenwonen, maar waarvan je niet zelf de koper bent?

Eigenlijk is het vrij simpel: regel je niets, dan blijft het huis (en de hypotheek) op naam van de eigenaar. Als je gaat trouwen, trouw je sinds dit jaar niet meer standaard in gemeenschap van goederen, maar in beperkte gemeenschap van goederen.

Alles wat van jou was voordat jullie trouwen, blijft dan van jou en andersom. Soms een goed idee, maar vaak wil je het anders regelen, zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Hier een handig overzicht van de verschillende situaties die voor kunnen komen.

Allebei een koophuis
Jullie hebben allebei nog een koophuis, willen die verkopen en samen een nieuw nest kopen. In de huidige markt kun je ervan uit gaan dat je huis vrij snel verkocht wordt en misschien wel met overwaarde.

De overheid stimuleert dat je de overwaarde in je nieuwe huis stopt. Doe je dit keer twee, dan heb je een mooi startbedrag. Houden jullie na de verkoop van jullie huis een restschuld over? Laat je dan goed adviseren over de fiscale gevolgen bij de aankoop van een nieuwe woning.

Als je samen een nieuwe woning gaat bezichtigen, kan het lastig zijn om voor je te zien hoe je het huis kunt verbouwen en inrichten om het meer naar wens te maken. Met deze tips van stylist Frans Uyterlinde kun je al tijdens een bezichtiging ontdekken wat je van een huis kunt maken. 

Je nieuwe liefde komt bij jou
Als je besluit om samen te gaan wonen in jouw koophuis en je verder niets op papier laat zetten, blijft alles dus van jou. Zowel het huis als de hypotheek. Mocht je komen te overlijden en is er geen testament met aangewezen erfgenamen, dan kan je partner geen aanspraak maken op het huis en wordt je kind de eigenaar, als je die hebt. 

Mocht je dit niet willen dan kunnen jullie bijvoorbeeld een geregistreerd partnerschap of huwelijk onder gemeenschap van goederen aangaan. Als je niet wilt trouwen dan kun je ook het eigendom van de woning en de hypotheek omzetten naar jullie beiden. Dan koopt je partner zich eigenlijk bij jou in en gaat hij verplichtingen aan als het betalen van hypotheeklasten en de overdrachtsbelasting. Het is slim om je hierbij te laten adviseren over de fiscale gevolgen door een specialist.

Sta jij op het punt te gaan samenwonen met je nieuwe liefde? Download het stappenplan van Aegon voor tips.

Meebetalen aan een huis dat niet van jou is
Wanneer jij of je partner ervoor kiest geen mede-eigenaar te worden van het huis, is het misschien de vraag of je überhaupt wel mee moet betalen aan de woonlasten. Het is goed om in deze situatie na te denken over wie de hypotheek- en woonlasten op zich neemt.

De partner die geen eigenaar is, heeft bij beëindiging van de relatie geen recht op de woning of waardestijging van de woning omdat je geen mede-eigenaar bent geworden. Ook niet als je wel aan de woonlasten hebt meebetaald. Je hebt op deze manier geen schuld, maar het levert je ook niets op als jullie ooit weer uit elkaar gaan.

Het toch samen doen
Er is nog een optie. Je kunt namelijk afspraken maken over een investering die de een doet in de woning van de ander. Als je bijvoorbeeld een erfenis gebruikt voor de verbouwing van de woning van de ander, dan kun je - leg het vast in een contract - de tegenwaarde van de investering weer terugkrijgen als je later toch uit elkaar gaat.

Doe de checklist

Wat een romantische periode moet zijn, kan dus nogal wat regelwerk geven. Hoeveel is het huis waard waarin jullie gaan wonen, of kiezen jullie er toch voor om een nieuwe start te maken? En wat gebeurt er als de koek op is of als een van jullie overlijdt? De antwoorden op die én heel veel andere vragen vind je in deze checklist van Aegon. Geef aan wat jouw situatie is en ontvang per mail een downloadlink voor het stappenplan: heel handig.