Doordat de huizenmarkt volop in beweging is, wordt het steeds normaler om eerst een nieuw huis te kopen en dan pas je huidige huis te verkopen. Maar is dat wel slim? Dit zijn de voor- en nadelen.  

Om je zoektocht goed te beginnen, kun je eerst dit handige stappenplan van Aegon downloaden. Geef aan wat jouw situatie is en ontvang antwoord op veel belangrijke vragen. Bijvoorbeeld of je je huidige hypotheek kunt meenemen en hoe je de verkoop van je huis aanpakt.

Eerst verkopen, dan kopen

Een aantal redenen om eerst je huidige huis te verkopen zijn:

  • Je verwacht dat je huidige huis niet snel verkoopt
  • Je wilt eerst precies weten wat je huis opbrengt, zodat je zeker weet wat je budget is om een andere woning te kopen
  • Je kunt of wilt geen dubbele woonlasten betalen

Een veilige keuze dus, maar nadelen zijn er ook. Want de nieuwe kopers willen waarschijnlijk zo snel mogelijk jouw nieuwe huis betrekken. Als jij dan nog op zoek moet naar een nieuwe woning kan dat zeker in de huidige markt een probleem opleveren.

Probeer met de kopers voldoende tijd overeen te komen om een geschikte oplossing te vinden. Tijdelijk huren kan een tussenoplossing zijn, maar dat betekent wel dat je twee keer moet verhuizen en huurhuizen zijn ook schaars.

Eerst kopen, dan verkopen

Er zijn ook redenen om eerst een nieuw huis te kopen:

  • Je verwacht dat je huidige woning snel zal verkopen
  • Je hebt je droomhuis gevonden en wilt voorkomen dat iemand anders het koopt
  • Je hebt genoeg financiële ruimte om dubbele woonlasten te betalen
  • Je hebt de financiële ruimte om een wat lager bod op je huis te accepteren

Ga wel eerst goed na wat je kunt lenen en of je eventuele dubbele woonlasten écht kunt betalen. Ook voor een wat langere periode.

Zo houd je je hoofd koel

Fijn en betaalbaar wonen: dat wil iedereen wel. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker met deze roerige tijden op de huizenmarkt. Hoe houd je dan nog het hoofd koel? Aegon helpt je graag met handige tips, weetjes én een stappenplan dat je hier meteen kunt downloaden. Zo ga je met een gerust hart op zoek naar je droomhuis.

Ga je niet zelf op zoek naar een droomhuis, maar trek je bij iemand in? Lees dan hier wat je moet weten.