Oesters op de BBQ zijn nog niet zo bekend in Nederland, maar dat kan deze zomer wel eens gaan veranderen. 

Al eeuwen is het een beproefde combinatie, ook in Nederland: oesters en witte wijn. Vreemd is dat niet, want oesters waren vroeger eerder armeluiskost, onder andere in de nederzetting Nieuw-Amsterdam (nu New York). Deze zomer zouden oester op de bbq wel eens een hit kunnen worden. 

Steeds vaker wordt de BBQ in Nederland aangestoken. In het verleden was het vaak niet meer dan een worstje of een hamburger. Tegenwoordig is een lamsbout of een hele forel geen verrassing meer. Er lijkt nu nog een nieuwe trend te ontstaan, namelijk oesters op de BBQ. De oesters worden in zijn geheel gesloten op de BBQ gelegd en als ze open sissen, zijn ze klaar. Wel uitkijken! Dit gebeurt met enige actie. Heerlijke klassieke dressing toevoegen en smullen maar.

Eeuwenoude strijd Oesterwijn
Maar dan barst de strijd weer los welke witte wijn het beste erbij past. Tegenwoordig zijn er diverse wijnen die om de eer strijden dé oesterwijn te zijn. Internationaal wordt meestal Chablis geroemd of zelfs Champagne, maar in de Languedoc schenken ze graag de lokale Picpoul de Pinet. Buiten Frankrijk kan overigens ook uitstekend, zoals een Verdejo uit het Spaanse Rueda

Zelf proberen?
Zorg dat de barbecue goed heet is en leg de dichte oesters erop, de bolle kant onder. Als ze door de warmte vanzelf open gaan (2-3 minuten) zijn ze klaar. Houd afstand, het openspringen kan heftig zijn. Eet ze met grof brood, citroen en gesmolten boter. Kijk voor het volledige recept op de Wijnbeurs wijnblog.

De beste oesterwijn bestellen
De klassieke combinaties van oesters en Franse wijnen kunnen altijd. Maar probeer ook eens de Marques de Cus Verdejo uit Rueda. Deze frisse witte wijn heeft veel weg van een  strakke Sauvignon Blanc, maar is iets voller. Dat maakt deze wijn uitermate geschikt bij oesters van de barbecue. Te bestellen bij de Wijnbeurs.