Nederlanders zetten zich schrap voor stijgende vaste lasten. Zo steeg de benzineprijs naar recordhoogte door duurdere olie en jaagt schaarste de gasprijs door het dak. Maar ook boodschappen zijn flink in prijs gestegen. Hoe houd je deze uitgaven onder controle?

Door de snelle prijsstijgingen, wordt budgetteren en besparen voor veel mensen steeds belangrijker. Dit merkt Roland Booijen op, Directeur Digitale Kanalen waaronder de Grip app. 'Zeker met deze prijsexplosie kan het handig zijn om een financiële balans op te maken om overzicht te houden. Bijvoorbeeld met een online huishoudboekje zoals Grip.'

Een huishoudboekje is voor veel mensen geen overbodige luxe, blijkt uit cijfers van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Minstens veertig procent van de Nederlanders heeft namelijk moeite om het overzicht over hun financiële administratie te bewaren.

De baas over je financiën

Je inkomsten en uitgaven op elkaar afstemmen (budgetteren) heeft een groot aantal voordelen. Het zorgt bijvoorbeeld voor minder financiële stress en geeft controle over je geld. Zo kun je direct starten met besparen en het opbouwen van een financiële buffer. Maar hoe begin je?

Het online huishoudboekje Grip kan je helpen slim te budgetteren. 'Een handige gratis tool in tijden waarin steeds meer mensen proberen te besparen, bijvoorbeeld op boodschappen'. Benieuwd wat jij kunt besparen? Download de gratis app hier en ontdek het gelijk.

De Grip app zet je uitgaven van alle betaalrekeningen automatisch in categorieën, zoals Boodschappen, Wonen, Uitjes of Abonnementen. Zo krijg je met het online huishoudboekje meer inzicht in je financiën. Wat je uiteindelijk met dit inzicht doet, bepaal jij. Misschien ben je hartstikke tevreden met je uitgavenpatroon of vind je het juist een eyeopener om te zien wat je aan boodschappen uitgeeft.

Besparen met handige hulpjes

Het Boodschappenhulpje is een nieuwe functie in de app. Deze laat je bijvoorbeeld zien hoeveel jij per dag, week of maand kwijt bent aan boodschappen. Maar je kunt ook je eigen uitgaven vergelijken met die van anderen met een vergelijkbaar inkomen en gezinssamenstelling. Dit gebeurt op basis van Nibud-data. Geef je meer uit dan gedacht en wil je besparen? Stel dan direct een budget in met Grip.

Besparen kan natuurlijk op verschillende manieren. Is je boodschappenbudget al heel netjes? Haal dan de bezem door je abonnementen. De abonnementenfunctie van Grip geeft inzicht in abonnementen, maar ook in terugkerende kosten als energiekosten en verzekeringen zoals je zorgverzekering. Wil je een abonnement opzeggen, dan kan dat gratis in de app.

Laat Grip voor je werken

Ook meteen zien waar je geld naartoe gaat en meer inzicht krijgen in je financiën? Probeer de gratis Grip app voor Android of iOS.

Grip is mogelijk gemaakt door ABN AMRO en is geschikt voor 18 jaar en ouder. Maar ook als je klant bent bij ING, de Rabobank, SNS, Triodos Bank, ASN Bank, bunq of RegioBank, werkt de app voor jou.