We zijn veel thuis en dat laat ons nadenken over onze woonsituatie. Ons huis voelt ineens klein of verouderd aan. Ook denken veel mensen aan verhuizen naar een andere stad of dorp en is de behoefte aan een fijne buitenruimte groter dan ooit. Veel huizenbezitters staan dan ook voor het dilemma: ga ik mijn huis verbouwen of ga ik toch verhuizen? Wat voelt goed en wat is voor mij financieel mogelijk en slim om te doen?

Ron en Marianne uit Utrecht stonden ook voor dit dilemma. Sinds maart vorig jaar werkt Ron thuis. Dat is lastig, omdat zoon Sven (9 jaar) ook regelmatig digitaal les krijgt en daar soms hulp bij nodig heeft. Daarnaast wil Marianne af en toe wat tijd, rust en ruimte voor zichzelf. Ron werkend aan de keukentafel is dus geen lange termijn oplossing.

Dat ze dan misschien moeten verhuizen en verbouwen nemen ze voor lief, als ze maar de benodigde ruimte kunnen creëren voor een thuiskantoor door bijvoorbeeld een tussenwand te plaatsen. Maar dat is wel een hele investering in zowel tijd als geld en levert het voldoende op?

Op zoek naar een nieuwe buurt

Marja van Geel – van Mook, Specialist Wonen bij ABN AMRO, merkt dat veel mensen hier vragen over hebben. In gesprekken gaat zij altijd eerst op zoek naar de behoefte van haar klanten.

Want de afweging die je moet maken is natuurlijk zowel emotioneel als financieel. Hoe ziet je toekomstbeeld eruit? En hoe belangrijk is je buurt? En kun je bijvoorbeeld op zoek naar een buurt die lijkt op je huidige buurt of goed past bij jouw wensen? Via de buurtatlas zie je precies welke voorzieningen er zijn, of de buurt kindvriendelijk is en wat voor type mensen er wonen. Voor Ron en Marianne bleek dat ze veel waarde hechten aan hun huidige buurt, want daar hebben ze alles opgebouwd. Dus kozen ze ervoor om in die buurt te verhuizen en het nieuwe huis vervolgens te verbouwen.

De volgende vraag is dan hoe je een dergelijke verhuizing en verbouwing gaat financieren. Door de lage hypotheekrente en de gestegen huizenprijzen hebben bestaande huiseigenaren mogelijk overwaarde. Ondanks dat een nieuw huis ook in prijs gestegen kan zijn, zijn er financieel misschien toch mogelijkheden.

Eigen geld of een extra hypotheek

Zo kan het lonen om eigen geld in een verbouwing of verhuizing te stoppen. Op je spaarrekening levert het immers door de lage rente weinig op. Je zou ook een extra hypotheek kunnen afsluiten of je hypotheek verhogen, maar dan gaat je maandbedrag wel omhoog. Vergeet ook niet mee te rekenen wat de hypotheekrenteaftrek voor jouw situatie doet.

Krijg financieel inzicht via de keuzewijzer.

In het geval van Ron en Marianne was de conclusie een combinatie. Eigen geld gebruiken én de hypotheek iets verhogen, dit kon dankzij de overwaarde op hun oude huis. En doordat ze in hun nieuwe huis meteen duurzame maatregelen namen, konden ze ook nog een klein beetje subsidie krijgen.

Bekijk hier het verhaal van Ron en Marianne:

Verbouwen of verhuizen: dit besloten Ron en Marianne
1
Verbouwen of verhuizen: dit besloten Ron en Marianne

Maak de beste keuze voor jouw woontoekomst

Kortom, de keuze verbouwen of verhuizen is geen gemakkelijke. ABN AMRO helpt graag bij het maken van deze belangrijke keuzes. Zo kijk je weer met een frisse blik naar wat het beste past bij jouw wensen én jouw financiën. En maak je de beste keuze voor jouw woontoekomst.

Meer lezen over financiële mogelijkheden rondom verhuizen of verbouwen? Kijk dan op abnamro.nl.