Als je binnenkort op het station bent, in de bibliotheek of in een koffietentje, is er een kans dat je een klein boekje tegenkomt. Dit zijn de 'Six Minute Stories' van Zorg en Zekerheid. Een snelle en wetenschappelijk bewezen manier om je gezondheid een boost te geven.

Zorg en Zekerheid introduceert de boekjes omdat de zorgverzekeraar ons meer wil laten lezen. Dat doen we namelijk te weinig, terwijl het ontzettend goed voor je is. Nog niet overtuigd? Dit zijn 6 positieve effecten van lezen op jouw lichaam. 

1. Lezen vermindert stress
Marktonderzoekinstituut GfK deed in 2016 onderzoek naar de effecten van lezen. Uit de resultaten bleek dat 43 procent van de respondenten hun zorgen was vergeten na het lezen van een boek. En 66 procent zei het gevoel te hebben dat hun besef van tijd verdween. Kortom: tijdens het lezen vind je rust. 

Als je dit zes minuten lang doet, zorgt het voor een daling van je stresslevels met 60 procent. Ook resulteert het in een lagere hartslag, een vermindering van spierspanning en een verandering van je humeur. De Six Minute Stories helpen je dus om stress te verminderen.

2. Lezen maakt je een leuker mens
Diverse studies tonen aan dat het empathisch vermogen verbetert door romans te lezen. Daarnaast heeft het een positief effect op onze creativiteit, werkprestaties en de manier waarop we met elkaar samenwerken. Jouw collega's hebben er dus ook nog eens profijt van.

3. Lezen vormt je persoonlijkheid
Volgens onderzoekers uit de Verenigde Staten helpt het lezen van fictieboeken bij het ontwikkelen van onze persoonlijkheid. Tieners halen uit boeken inzichten om relaties met elkaar op te bouwen en meer begrip voor elkaar te krijgen.

4. Lezen verbetert de hersenactiviteit
Wat gebeurt er in onze hersenen als we een boek lezen? Onderzoek van de Emory University in Atlanta toonde aan dat er in bepaalde delen een verbeterde connectiviteit ontstond. Ook wordt je concentratievermogen verbeterd door te lezen. Lezen is daarom een training voor het hele brein, aldus neurowetenschappers. 

5. Lezen als medicijn
Het lezen van een boek kan werken als een medicijn. De kans dat je een depressie krijgt, wordt een stuk kleiner. Vooral als je deelneemt aan een literaire leesgroep. Het samen lezen, de mogelijkheid voor reflectie op je eigen leven en het bespreekbaar maken van gevoelens is goed voor je mentale gezondheid.

6. Lezen zorgt voor een betere nachtrust
Lees jij best vaak een goed boek voordat je gaat slapen? Grote kans dat dit heeft geleid tot een betere nachtrust. Dat komt door de routine die je opbouwt door elke dag te lezen. Maar let op: het is belangrijk dat je het lezen een aantal weken volhoudt. Een gedragsverandering is in ongeveer zes weken aan te leren.

Geef de Six Minute Stories door

Vind jij ergens een boekje van de Six Minute Stories? Lees het, geef het door of laat het ergens achter. En vergeet jouw ervaring niet te delen met #sixminutestories. Zo kunnen anderen de boekjes ook vinden en de positieve effecten van het lezen meemaken.