Een duurzame wereld: waarom is dat nodig? En hoe ziet dat eruit?

In een duurzame wereld moeten mens en milieu met elkaar in evenwicht zijn. Om deze balans te vinden en te bewaren, houden steeds meer mensen en bedrijven zich bezig met duurzaam consumeren. Denk bijvoorbeeld aan betere isolatie in huis of energiezuinige producten.

Ook de auto-industrie is constant bezig zichzelf te vernieuwen om zo bij te dragen aan een duurzame toekomst. Vooral het terugdringen van de CO2-uitstoot is een grote uitdaging voor veel automerken. Maar hoe zorg je voor duurzaamheid zónder het rijplezier uit het oog te verliezen? Dit zijn drie factoren waar rekening mee gehouden moet worden.

1. Milieu

De auto-industrie staat niet stil wanneer het gaat om het reduceren van CO2-emissies. Zo zetten sommige fabrikanten in op volledig elektrische auto's, en zoeken andere merken slimme oplossingen om het huidge autorijden slimmer te maken. Zo is het Japanse Mazda erin geslaagd een nieuwe generatie verbrandingsmotoren te ontwikkelen die veel efficiënter en milieuvriendelijker zijn dan gewone benzinemotoren. Deze benzinemotoren zijn zelfs zo efficiënt dat ze dezelfde prestaties behalen als dieselmotoren, zonder de nadelen van diesel.

Mede dankzij deze technologische innovatie kunnen mensen en auto's naast elkaar bestaan zonder het milieu over te belasten.

2. Maatschappij

De auto is niet alleen een vervoersmiddel dat mensen helpt om van A naar B te komen, maar ook een verrijking van ons leven. Naast mobiliteit bieden moet een auto het rijden ook leuk maken. Dit kan alleen wanneer producten ontwikkeld worden waar de mens centraal staat, waardoor de bestuurder zich veilig en comfortabel achter het stuur voelt en voor de omgeving de maximale veiligheid wordt nagestreefd.

3. Mens

Een maatschappij waarin de mens optimaal rijplezier beleeft in een auto, is alleen mogelijk wanneer de bestuurder ook het geruststellende gevoel heeft dat hij een steentje kan bijdragen aan de bescherming van het milieu.

Pas wanneer deze drie elementen met elkaar in balans zijn kan er een duurzame toekomst gerealiseerd woorden waarin mens, auto en milieu in harmonie naast elkaar kunnen bestaan.

Jinba Ittai

Bij autofabrikant Mazda zijn deze drie elementen als een rode draad verweven in de filosofie. Naast de constante innovatie op het gebied van technologie - zoals het ontwikkelen van milieuvriendelijkere benzinemotoren - stelt Mazda bij het ontwerpen van auto's de mens centraal. Geavanceerde veiligheidstechnolgieën spelen een net zo grote rol als de zitpositie van de bestuurder en de plaatsing van de bedieningselementen. Alles is erop gericht om de rijervaring zo veilig en comfortabel mogelijk te maken.

Door al deze aspecten met elkaar te combineren, zorgt Mazda ervoor dat mens en machine met elkaar verbonden worden. Dit wordt door het automerk ook wel Jinba Ittai genoemd, een eeuwenoud Japans principe dat de een eenheid tussen paard en ruiter beschrijft.

Meer weten over Mazda’s streven naar een duurzame toekomst? Ga dan naar mazda.nl.