Japan is het land waar de toekomst hand in hand gaat met oude tradities. Aan de ene kant is het hypermodern en aan de andere kant lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Toch hebben deze twee werelden meer met elkaar gemeen dan je zou denken.

Driehonderd kilometer ten noordwesten van Tokio ligt Kanazawa. Deze stad staat bekend om het eeuwenoude ambacht dat Kaga Yuzen heet, een van de twee bekendste traditionele stijlen voor het met de hand verven van zijden stoffen. Deze techniek wordt voornamelijk toegepast op traditionele Japanse kledingstukken zoals de kimono.

Kimono voor tienduizenden euro's

De prijs van een kimono die volgens de Kaga Yuzen-methode is geverfd, kan soms wel oplopen tot in de tienduizenden euro's. Dit komt mede door het arbeidsintensieve proces. Het gehele verfproces kan namelijk wel een half jaar in beslag nemen.

Voordat er begonnen wordt met verven, wordt er eerst een volledige schets op papier gemaakt. Alledaagse thema's zoals bloemen, planten, landschappen en vogels kenmerken de Kaga Yuzen-stijl. De schets wordt vervolgens overgetrokken op de lelieblanke zijden stof van de kimono.

Bij de volgende stap worden de figuren op de kimono nauwkeurig met een pasta van gestoomde rijstpoeder uitgelijnd. Dit proces wordt Itome Nori genoemd. Het creëert een barrière tussen de verschillende vlakken en voorkomt zo het 'bloeden' van kleuren wanneer deze met de hand aangebracht worden met een kwast.

Bij het spoelen van de kimono verdwijnt de rijstpasta en ontstaan er strakke witte lijnen die de kleurrijke afbeeldingen op de kimono scheiden en zo een gevoel van perspectief creëren.

Omdat de schoonheid en de elegantie van een Kaga Yuzen-kimono valt of staat bij de precisie van het handwerk moet alles kloppen. Om die reden moet een leerling jarenlang in de leer bij een meester of een vakschool voordat hij zichzelf meesterstofschilder of Yuzen-artiest mag noemen.

Liefde voor vakmanschap

Hoewel er steeds snellere en goedkopere manieren bijkomen om kimono's te verven, wordt Kaga Yuzen in Japan in ere gehouden. Net als vele andere ambachten: van het smeden van katana's tot aan het bereiden van sushi. Je zou kunnen zeggen dat Japanners een liefde hebben voor puur vakmanschap.

Deze passie voor vakmanschap vind je ook terug in de moderne Japanse industrie. Bij Mazda geloven ze bijvoorbeeld nog steeds heilig in ambacht. Voordat de auto’s daadwerkelijk in productie gaan, wordt er van elk ontwerp een kleimodel gemaakt. Dit prototype wordt geheel met de hand vormgegeven: Mazda is de enige autofabrikant die dit nog doet.

Ook deze ambachtslieden doen er jarenlang - soms wel twintig jaar - over om uit te groeien tot meester wat ook wel Takumi genoemd wordt.

Jinba Ittai

Het Japanse automerk gelooft dat het handwerk een ‘ziel’ meegeeft aan de auto’s waardoor er een eenheid ontstaat tussen de bestuurder en de auto. Een filosofie die Mazda Jinba Ittai noemt en de harmonie tussen ruiter en paard beschrijft.

Meer weten over het vakmanschap van Mazda? Ga dan naar mazda.nl.