In het moderne Japan volgt de ene baanbrekende innovatie de andere technologische ontwikkeling in rap tempo op. Het lijkt dus tegenstrijdig dat eeuwenoude tradities hier nog altijd springlevend zijn.

Toch zijn het juist deze oude gewoonten waar zelfs de meest hightech bedrijven hun werk- en denkwijzen op hebben gebaseerd.

De weg van de thee

Thee wordt al meer dan duizend jaar gedronken in Japan. Door de eeuwen heen werd het zetten en drinken van thee door edellieden tot kunst verheven en heeft het de vorm aangenomen van de theeceremonie zoals wij die nu kennen.

Deze kunstvorm, ook wel chado ('de weg van de thee'), is gebonden aan een serie handelingen met strikte regels die ervoor moeten zorgen dat zowel de theemeester als de gasten optimaal van de thee kunnen genieten.

Zo wordt er tijdens de ceremonie altijd matcha (groene thee in traditionele poedervorm) geschonken. De matcha-poeder wordt in een kom vermengd met heet water en vervolgens opgeklopt met een kwastje van bamboe waardoor de thee zijn kenmerkende bittere smaak krijgt. Bij de ietwat bittere matcha worden er - vooral zoete - hapjes geserveerd die de smaak van de thee in balans moet brengen.

Een ander belangrijk aspect van de ceremonie is de inrichting van de theekamer. Deze is zorgvuldig door de theemeester zonder opsmuk ingericht, zodat de gasten niet afgeleid worden. 

De Japanse theeceremonie bestaat dus uit meerdere onderdelen die samenkomen tot één harmonieus geheel. Van het zetten van de thee tot aan de bijbehorende hapjes en de minimalistische inrichting van de theekamer: alles is in balans en zorgt zo voor harmonie tussen mens, omgeving én de ervaring.

Van thee naar techniek

De filosofie dat alles in balans moet zijn, vind je overal terug in de Japanse cultuur. Zo ook in de moderne industrie. Autofabrikant Mazda maakt bij het ontwerpen van nieuwe auto's bijvoorbeeld meer gebruik van kleimodellen dan welk automerk dan ook. Dit omdat Mazda gelooft dat ambachtelijk handwerk een auto ziel meegeeft en zo harmonie tussen bestuurder en auto helpt te creëren.

Ook de kunst van het weglaten is doorgevoerd in het interieur van een Mazda. Zonder poespas en alleen uitgerust met hetgeen dat echt iets toevoegt aan de rijervaring. Dit zorgt ervoor dat de bestuurder zonder afleiding kan rijden. Dit wordt ook wel Jinba Ittai genoemd. Een principe die de eenheid tussen paard en ruiter beschrijft en door Mazda doorvertaald is naar de harmonie tussen mens en machine.

Kortom, over elk aspect en detail is bij Mazda nagedacht. Zowel het interieur als het exterieur moeten de eenheid tussen de bestuurder en de auto vergroten en bijdragen aan een betere rijervaring zodat de rijder het gevoel krijgt dat alles gewoon klopt.

Meer lezen over de filosofie van Mazda? Ga naar mazda.nl.