Japan is het land van eeuwenoude tradities en ambachten. Hoewel steeds meer ambachtswerk door massaproductie vervangen wordt, blijven sommigen toch vasthouden aan het verfijnde handwerk en vakmanschap.

Het smeden van katana's (traditionele Japanse zwaarden) is een van die vele ambachten. Hoewel het aantal zwaardsmeden in Japan nog elk jaar afneemt, zijn er nog altijd velen die ervoor kiezen om hun leven te wijden aan dit aloude beroep. 

Levenslange les

Voordat iemand zich zwaardsmid mag noemen, moet hij eerst vijf jaar onbetaald in de leer bij een geregistreerde zwaardsmid. Gedurende deze periode doorloopt de leerling het uitvoerige en complexe proces van zwaardsmeden: van het bereiden en vouwen van staal tot aan het polijsten en zetten van het zwaard.

Het is een eeuwenoud proces dat ervoor heeft gezorgd dat elk detail van de katana klopt. Zo is het niet enkel een gebruiksvoorwerp, maar wordt dit een verlengde van de gebruiker: de samoerai.

Wat volgt is een nationaal examen van acht dagen lang en dat maar één keer per jaar plaatsvindt. Wanneer je slaagt, mag je het beroep van zwaardsmid uitoefenen. Maar echt volleerd zal je nooit zijn, want volgens velen is het perfectioneren van de kunst iets wat heel je leven duurt.

Deze filosofie en liefde voor puur vakmanschap vind je terug bij veel Japanse bedrijven. Mazda is daar één van.

Ambacht van auto maken

De passie en oog voor detail zit verweven in de Japanse cultuur en vindt ook in auto's zijn weg. Zo werken de designers van het Japanse automerk Mazda volgens een filosofie die zij Jinba Ittai noemen: 'de eenheid tussen paard en ruiter'. Ofwel: mens en machine onlosmakelijk met elkaar verbonden. Elk detail moet deze eenheid vergroten en bijdragen aan een betere rijervaring zodat alles gewoon klopt.

Zo werden er bijvoorbeeld maar liefst 12.000 slijpstenen bestudeerd alvorens Mazda een eigen unieke slijpsteen heeft ontwikkeld om de metalen mallen vorm te geven die ontwerpen tot leven brengen. En wist je dat een leerling bij Mazda twintig jaar in de leer moet voordat hij zich bij de Takumi (meesterambachtslieden) mag scharen?

Met vakmanschap en oog voor detail zorgt Mazda ervoor dat de auto niet enkel een voertuig is maar net als de katana een verlengde van de gebruiker, in perfecte harmonie met elkaar.

Meer lezen over de filosofie van Mazda? Ga dan naar mazda.nl.