HILVERSUM - Sharon is zaterdag winnaar geworden van de finale van het RTL4-programma X Factor. De 23-jarige administratief medewerkster uit Biddinghuizen versloeg haar opponent Richy met ruime cijfers. De winst van het programma levert de zangeres in spe een platencontract op. Haar eerste single 'Heartbreak Away' ligt vanaf maandag in de winkel.

Bekijk video

Sharon kreeg 75 procent van alle stemmen. Presentatrice Wendy van Dijk zei dat "honderdduizenden" hadden gestemd. Sharon was sprakeloos na haar winst. "Ontzettend bedankt, lieve mensen, dat jullie al die weken op mij hebben gestemd." De winares zei elke week te hebben genoten van het optreden voor zoveel mensen.

Verliezer Richy zei dat Sharon een terechte winnaar is. "Ze is echt heel erg goed."

Opmerkelijk

In de finale brachten Richy en Sharon ieder drie liedjes ten gehore. Een opmerkelijk nummer uit hun (nog korte) carrière, een nieuwe single en een nummer van megaster Phil Collins. Laatstgenoemde trad ook op in de finaleshow.

Het publiek koos uiteindelijk de winnaar door te bellen en smsjes met een voorkeurstem uit te brengen. Het programma werd de afgelopen maanden op zaterdag- en zondagavond goed bekeken en trok bij de halve finale vorige week bijna 1,4 miljoen kijkers. Het is nog niet duidelijk of er een tweede versie komt van X Factor.