LOS ANGELES - Basic Instinct 2, het vervolg op de kaskraker Basic Instinct, is zaterdag in Los Angeles onderscheiden met de spotprijs Golden Raspberry (Gouden Framboos) voor slechtste Amerikaanse film. Sharon Stone, die net als in deel 1 weer meespeelt, is uitverkoren als slechtste actrice.

In totaal won Basic Instinct 2 vier Razzies, zoals de prijzen ook wel worden genoemd. Volgens de organisatie had de film ook het slechtste script en was het de belabberdste vervolgfilm van het afgelopen jaar.

Sharon Stone speelde in het eerste deel uit 1992 juist haar succesvolste rol ooit. Regisseur Paul Verhoeven bedankte voor het vervolg op Basic Instinct en zal daar nu zeker geen spijt van hebben.

Record

De Nederlander vestigde in 1996 een Razzie-record met maar liefst zeven Frambozen voor zijn totaal geflopte film Showgirls. Verhoeven was als een van de weinige winnaars wel zo sportief om de spotprijs in ontvangst te nemen.

De komedie Little Man van Marlon en Shawn Wayans kreeg zaterdag drie Razzies. De broers deelden de prijs voor slechtste acteur. De van oorsprong Indiase regisseur M. Night Shyamalan kreeg voor zijn Lady In The Water twee Razzies, onder meer voor slechtste regisseur. Shyamalan werd beroemd met films als The Sixth Sense en Unbreakable.

De spotprijzen werden zaterdag voor de 27e keer uitgereikt, een dag voor de bekendmaking van de Oscar-winnaars. Het beeldje stelt een handgemaakte framboos ter grootte van een golfbal voor dat op een gesloopte Super 8 filmrol staat. Dit geheel is bespoten met goudverf. De waarde van het beeldje is ongeveer vijf dollar.