AMSTERDAM - "Het zingen ging oke, ik vond het pianospelen heel erg leuk maar het dansen bleef verschrikkelijk, van begin tot het eind." Music And Lyrics, de nieuwe film van Hugh Grant, vroeg nogal wat van de acteur. Maandenlang kreeg hij zang-, dans- en pianoles. En dat terwijl Grant niet van muziek houdt. "En enig talent in die richting ontbeer ik ook. Er was dus even sprake van pure paniek."

"Ik heb er niet veel mee, met muziek, ook nooit gehad", zegt de 46-jarige Grant. Hij is vrijdag in Amsterdam om de première van de film bij te wonen. Een film waarin het nou juist om muziek draait. En om romantiek, want ook deze comedy is weer een echte 'Hugh Grant'. "Maar vergis je niet, comedy maken is volgens mij moeilijker dan een dramatische rol."

Hij speelt Alex Fletcher, een aan lager wal geraakte popster, in de jaren '80 even heel wereldberoemd in het Wham!-achtige bandje PoP. De rol is overduidelijk gebaseerd op Andrew Ridgeley, de Wham!-wederhelft van George Michael van wie niemand ooit meer iets heeft vernomen.

Fans

Fletcher teert - inclusief steeds strammere danspasjes en suggestieve heupbewegingen - op dat oude succes en krijgt alleen nog optredens voor een handvol smachtende huisvrouwen, zijn vroegere fans, in dubieuze locaties. De filmmakers schreven met terugwerkende kracht een hit voor PoP, met bijbehorende videoclip. Grant: "Dat was heel leuk om te doen. We hebben heel goed naar alle clips van Duran Duran gekeken."

Fletcher krijgt van de wél succesvolle popster Cora Corman (een mix van Britney Spears en Christina Aguilera) het eervolle verzoek binnen een week een hit te schrijven, maar dat lukt hem alleen dankzij zijn plantenverzorgster (Drew Barrymore) die een natuurtalent blijkt in het schrijven van teksten. Fletcher zorgt voor de muziek en samen schrijven ze - met de onvermijdelijk opduikende romantiek - dé hit voor Corman.

Lachen

Regisseur/scenarioschrijver Marc Lawrence wilde meteen Hugh Grant voor de rol. Ze werkten eerder samen aan Two Weeks Notice (2002). Grant: "Ik lees veel romantische comedy's en er zijn er maar weinig waar ik hardop om moet lachen. Bij dit script wel." De maandenlange lessen wierpen vruchten af, behalve dan dus met het dansen. "Zelfs met een halve fles whiskey en een paar tranquillizers kwam ik niet los. Ik blijf natuurlijk wel Brits, haha."

Vooral het pianospelen beviel de acteur. "Het werkt kalmerend. Als je precies het juiste akkoord aanslaat, dan geeft dat een diepe bevrediging. Ik ben van plan een piano voor thuis te kopen en verder te gaan met lessen. En laatst heb ik een hele avond liedjes gezongen met mijn broer. Ik vond het geweldig."

Songs

Een paar songs uit de film, waaronder het Wham!-achtige Pop Goes My Heart inclusief de videoclip, worden ook echt uitgebracht en ze zouden het weleens prima kunnen gaan doen. Hugh Grant: "Dan willen ze natuurlijk dat ik de boel ga promoten. Maar Top Of The Pops bestaat niet meer, thank God!"

Music and Lyrics gaat 8 maart draaien in de Nederlandse bioscopen.