LONDEN - Voormalig basgitarist van The Beatles, Sir Paul McCartney, is geschokt door de dood van George Harrison, de ex-gitarist van de wereldberoemde band uit Liverpool. "Ik ben er kapot van en zeer, zeer triest", zei McCartney tegen de BBC. Harrison overleed donderdag in Los Angeles aan de gevolgen van kanker.

"We wisten al lange tijd dat hij ziek was. Hij was een fantastische vent en een heel moedige man, en hij had een geweldig gevoel voor humor", aldus McCartney. Samen met de oude drummer van The Beatles Ringo Starr bezocht hij Harrison onlangs nog in het ziekenhuis in New York waar hij werd behandeld.

De Britse premier Blair prees het werk van Harrison. "Mensen van mijn generatie zijn opgegroeid met The Beatles en zij vormt de achtergrond van ons leven. Hij was niet alleen een grote muzikant, een kunstenaar, maar hij deed ook veel voor de liefdadigheid."

Volgens Blair zal Harrison erg gemist worden in deze wereld. De weduwe van de in 1980 vermoorde John Lennon, Yoko Ono, zei dat Harrison magie had gebracht in het leven van de mensen. Hij heeft ons veel gegeven, aldus Ono, zoals zijn muziek, zijn genialiteit en zijn wijsheid. Ze sprak verder de hoop uit dat de pers de weduwe en de zoon van Harrison enige rust zouden gunnen.

Michael Palin, ex-lid van Monty Python, zei dat Harrison niet bang was voor de dood. Ook hij herinnerde aan de humor van de ex-Beatle. Het bedrijf van Harrison produceerde onder meer films van komische Monty Python-team. Palin zag hem nog in augustus. "Zijn stemming was zoals gewoon optimistisch."

Voor de BBC-radio zei Bob Geldof vrijdag geschokt te zijn toen hij van Harrisons dood hoorde. Geldof zei dat Harrison hem veel advies had gegeven toen hij in 1985 het Live Aid concert organiseerde voor hongerend Afrika. Ik herinner me hem met een diep gevoel van dankbaarheid, aldus Geldof.

/NIEUWSGeorge Harrison overleden (video)