ROTTERDAM - Annie de Reuver, negentig jaar maar nog steeds vitaal genoeg om aan het mediacircus deel te nemen rondom de publicatie van haar biografie: Onverbloemd! 90 jaar Annie de Reuver.

De Rotterdamse volkszangeres en producer kreeg maandag uit handen van goede vriend Bas van Toor (Bassie van Adriaan) het boek met haar levensverhaal in het Oude Luxortheater in Rotterdam.

De biografie is een aanvulling op de vele onderscheidingen die de Rotterdamse al zijn opgespeld. De Rotterdamse journalist Rein Wolters tekende op De Reuvers verzoek haar relaas op in haar eigen woorden. Het boek leest alsof de zangeres tegenover je zit en tegelijk haar levensverhaal vertelt. "Zó kennen de mensen me, zó moeten ze me herinneren."

In het boek blikt ze zonder gêne terug op haar vier huwelijken.

Bekenden

Ook passeren veel bekende namen van het Nederlandse lied de revue.

De Rotterdamse maakt van haar hart geen moordkuil en de een komt er wat beter vanaf dan de ander. Ze heeft niets dan lof voor producer Johnny Hoes en het duo Bas en Adriaan van Toor, maar voor Mary Servaes, de Zangeres zonder Naam, heeft ze geen goed woord over.

Hits

De Reuver maakte in de jaren vijftig en zestig furore met hits als Kijk eens in de poppetjes van mijn ogen en Ieder schip dat verdwijnt. Haar carrière begon voor de Tweede Wereldoorlog bij het toenmalige toporkest The Ramblers, waar ze op 16-jarige leeftijd haar debuut maakte.

Ze maakte haar eerste album in 1935 met de Amerikaanse saxofonist Coleman Hawkins. Na de bevrijding was zij drie keer per week live op de radio te horen met de bigband The Skymasters en werd een van de populairste zangeressen van Nederland.

Achter de schermen

De Reuver zong niet alleen, ook ontdekte ze Hollands zangtalent, onder wie Pierre Kartner, Ben Cramer en Corry Konings. Wat veel mensen niet weten is dat zij de producer was achter de superhit Kleine Jodeljongen, vertolkt door Manke Nelis.

Ze heeft zelf uiteindelijk financieel weinig aan haar brede carrière overgehouden. "Al die jaren dat ik heb gewerkt, heb ik beslist niets overgehouden dan alleen AOW. Ik heb altijd iedereen rijk gemaakt, maar ik ben zelf arm gebleven", aldus De Reuver.

Maar voor het geld deed ze het niet. De krasse 90-jarige wordt nog steeds herkend op straat. Dat geeft de Rotterdamse veel genoegdoening.

"Dan heb ik niet voor niets geleefd."