BERLIJN - Steve Buscemi vond de film Interview van Theo van Gogh meteen geweldig. Dat zei de regisseur en acteur, die een Amerikaanse remake maakte van de Nederlandse film, woensdag tijdens een persconferentie tijdens het filmfestival in Berlijn. Daar beleeft de film zijn Europese première.

Buscemi werd vooral aangetrokken door de relatie tussen de twee hoofdpersonen, die zo verschillend lijken maar meer gemeen blijken te hebben dan gedacht. In de film draait het om een journalist die een horrorfilmster moet interviewen.

Buscemi speelt samen met Sienna Miller de hoofdrollen in de remake. In het origineel van Van Gogh speelden Pierre Bokma en Katja Schuurman.

Inspiratiebron

Van Gogh werd in november 2004 vermoord door een Nederlander van Marokkaanse afkomst. De moord vormde de inspiratiebron voor een aflevering van de serie Law & Order, die vrijdag op de Amerikaanse televisie te zien is.

Hierin draait het om de moord op een filmmaakster, zoals die op regisseuse Adrienne Shelly.

In de aflevering werkt de filmmaakster aan een documentaire over de onderdrukking van moslimvrouwen. Kort daarop wordt ze dood aangetroffen in haar appartement. Van Gogh maakte samen met politica Ayaan Hirsi Ali een documentaire met hetzelfde onderwerp en werd niet veel later op klaarlichte dag midden op straat vermoord.