AMSTERDAM - De banden die de politie afgelopen vrijdag (10 januari) in Zuid-Hollandheeft ingenomen van drie Nederlandse mannen waren meer dan dertig jaar zoek.

De ruim vijfhonderd originele tapes verdwenen na de beroemde GetBack-sessies en bevatten zeldzaam materiaal dat tot nu toe alleen bestond opbootlegs. De 'Get Back-sessies' leidden uiteindelijk met veel vertraging totde plaat Let It Be, het laatste studio-album dat van The Beatles werduitgebracht.

De opnames zijn overigens niet de laatste die The Beatlesmaakten. Die kwamen terecht op het album Abbey Road, die echter eerderverscheen dan Let It Be. Een conflict over die laatste plaat leidde destijdstot de split van The Beatles. Afgesproken was dat de plaat zonder overdubszou worden uitgebracht, maar John Lennon huurde in het geniep producent PhilSpector in, die er een bij vlagen zwaar georkestreerde plaat van maakte. Eenverbolgen Paul McCartney bracht daarom - ook tegen de afspraken in - zijnsolo-debuut voor Let It Be uit, waarna het einde van The Beatles een feitwas. De originele opnames van de Get Back-sessies zijn dan ook volgensBeatles-kenners van grote historische waarde.