DEN HAAG - Prinses Christina wordt zondag zestig jaar. Alleen als de mezzosopraan zingt, treedt ze bewust in de openbaarheid. Verder leeft ze haar leven zoveel mogelijk in zelfgekozen anonimiteit, wonend in West-Londen.

Vorige week maakte de slechtziende prinses in Barendrecht een uitzondering voor een opening bij het bedrijf Optelec, dat hulpmiddelen voor haar lotgenoten maakt.

Christina

De tot 1963 Marijke genoemde prinses Christina werd 18 februari 1947 op Paleis Soestdijk geboren. Als zorgenkind, maar ze zou uitgroeien tot een doortastende, dappere en ook lang niet voor iedereen even gemakkelijke tante.

Ondanks de problemen met haar ogen kon de prinses naar school. Ze rook voor het eerst aan het leven van 'gewone' mensen. Toen ze eens met een schoolvriendinnetje mee naar huis was gegaan, zou ze tegen de moeder vriendelijk en nietsvermoedend hebben gezegd: "Mevrouw, waar zijn uw lakeien?" Haar zo gewone leven van nu was nog lichtjaren ver weg.

In 1965 slaagde ze voor haar HAVO-diploma. Ze ging naar de sociale academie, maar koos een jaar later voor pedagogiek. In 1968 vond ze pas haar bestemming: de muziek, vooral de zang. Ze volgde een opleiding in Montreal en ging in 1974 in New York wonen om een gewoon leven te leiden en muziekles te geven aan een montessorischool.

Kinderdagverblijf

Ze ontmoette er de oorspronkelijk Cubaanse Jorge Guillermo, een katholiek, die werkte in een kinderdagverblijf voor sociaal achtergestelden in Harlem. De ontmoeting had een huwelijk van negentien jaar tot gevolg. Het oecumenisch huwelijk tussen de twee werd op 28 juni 1975 in Baarn gesloten en in de jaren daarop gezegend met Bernardo, Nicolas en Juliana. Christina had geen toestemming voor het huwelijk gevraagd en verdween daarmee uit de lijn van troonopvolging. Het maakte haar niets uit.

New York

Het paar bleef na de huwelijkssluiting aanvankelijk in New York, maar trok in 1984 naar Wassenaar om daar op de buitenplaats De Horsten te gaan wonen. Christina en haar echtgenoot verzamelden antiek en legden er ook een bijzondere wijnkelder aan. De aanpassingen van de buitenplaats konden overigens niet ieders goedkeuring wegdragen, zeker niet die van milieubeschermers.

Ook moesten veel mensen, die vroeger regelmatig door De Horsten kwamen, een omweg om het landgoed maken nadat dit door Christina deels was afgesloten. Het maakte de jongste dochter van Juliana niet populair in de omgeving. De plaatselijke middenstand vond in de twee ook niet altijd even gemakkelijke klanten, zo beweerden boze tongen uit de omgeving.

Zingen

Mezzosopraan Christina bleef zingen, ook af en toe in het openbaar voor goede doelen. In 1992 ging ze officieel over tot de Rooms-Katholieke Kerk. Nederland nam het nieuws voor kennisgeving aan. Twee jaar later kwam het nieuws dat wel als een bom insloeg:

de prinses wilde scheiden van Jorge Guillermo. In mei 1996 werd de scheiding definitef en Christina besloot te emigreren. Sotheby's in Amsterdam veilde onder grote belangstelling haar spullen, tot aan de Delftsblauwe KLM-huisjes toe.

Het nieuwe millennium begon in 2000 daverend voor Christina. Ze had veel succes met haar zang tijdens het huwelijk van haar neef Bernhard jr met Annette. Ze bracht haar eerste cd (vol met kerstliedjes) uit. De platen gingen als warme broodjes over de toonbank, de prinses liet zich links en rechts interviewen en kwam prima uit de verf.

Een kerstgala met Christina op de AVRO-tv werd goed bekeken. Christina had alle onzekerheid en onhandigheid uit haar vroegere leven afgeschud. Later volgde een cd met liedjes uit Amerikaanse musicals, ook voor een goed doel. Ze trad zelfs op met Rob de Nijs. "Een goed zanger", vond ze. In 2004 zong de prinses ook tijdens de uitvaarten van haar ouders.